Skocz do zawartości

318 tds nie grzeją lusterka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Problem jak w tytule, od samego zakupu lusterka nie grzeją, zdjąłem je żeby się przekonać czy mają instalacje.Mają ,ale lusterka zimne.Wyczytałem na forum,że podpięte są pod ogrzewanie tylnej szyby.Wziąłem miernik, odpiąłem lusterko i zmierzyłem napięcie.Mam na tych wtyczkach cały czas około +13V, czy włączona tylna szyba ,czy nie .Cały czas jest napięcie, a lusterka nie grzeją.O co chodzi?Chyba powinno być tak że normalnie nie powinno być napięcia.Dajcie znać bo zgłupiałem.Tzn.Wiem że może być mata spalona ,ale dlaczego jest ciągle +13V?
Opublikowano
lusterka nie mają nic wspólnego z tylną szybą,jeżeli lusterka nie grzeją pewnie padł termistor.U mnie w toringu też nie grzeją ale nie ma czasu się za to zabrać a w zetce wystarczy włączyć zapłon i od razu rozmraża bez włączania szyby.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Czyli, że jeżeli padł termistor ,to na wtyczkach jest cały czas napięcie?A w ogóle co to jest ten termistor i gdzie się znajduje w aucie?
Opublikowano

szukać i czytać to wszystko jest napisane !!!

nie ma żadnego termistora i żadne grzanie tylnej szyby

w każdej e36 podgrzewane lustro jest podpięte pod brązowy i niebieski przewód (zasilanie silniczka lusterka) i grzeje non toper lato, jesień, wiosna, zima, ja nie miałem grzanych i po prostu je podpiąłem a koszt wkładów podgrzewanych asferycznych całe 33,50zł

roboty na 15 min strona jak nie masz instalacji góra minuta jak instalacja już jest

jak nie grzeją a lusterka działają to przepalone maty jak lusterka też nie działają sprawdź bezpieczniki

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano
To by się zgadzało, zapytam jeszcze, TECHNOLO jeśli masz te wkłady asferyczne, to napisz jeśli możesz czy dobrze pasują i czy są porządnie wykonane.Czytałem gdzieś na forum że niektóre to lipa ( był link na allegro ,ale już nie działał),bo wolałbym właśnie zakupić całe wkłady,koledzy na forum proponują same maty,ale z nimi więcej roboty.Pozdrawiam.
Opublikowano

Brałem z tej aukcji http://allegro.pl/bmw-e36-e34-wklad-lusterka-lusterko-asf-ogrz-nowy-i1255922435.html

wykonanie niczym nie odbiega oryginałowi fajne, niebieskawe i dobrze pasują i przede wszystkim grzeją :)

przy okazji mała uwaga - montaż jakichkolwiek elementów plastikowych poniżej 17 °C grozi uszkodzeniem - materiał robi się twardy i "kruchy"

radzę skorzystać z ogrzewanego garażu i nie brać się za robotę zaraz po tym jak z takiego zimna się wróci

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Lusterka zakupione i założone, instalacja jest sprawna i wszystko działa.Dziś deszczowo i od razu widać różnicę,jest super.Wkłady też są ok.wszystko pasuje idealnie.Temat do zamknięcia.
Opublikowano

HYMmmm chyba tez sobie nowe wklady kupie bo moje cos nie grzeja

tylko pytanko male jak je sie wyciaga??

podajcie jakis przepis na satrzaski one sa czy jak??

i jakie powinno byc tam napiecie na stykach??

pozdro

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano

Lusterka są na takich czterech zatrzaskach, umiejscowione one są na obwodzie koła.Na wkładach są takie cienkie "patyczki", po dwa na zatrzask.W obudowie małe kółeczka, kółeczka wchodzą na wcisk pomiędzy te "patyczki".

Wyjęcie jest dosyć proste, delikatnie odginamy lusterko ( dolną krawędź) i pomagamy sobie cieniutkim śrubokretem.

Jak jedna wyjdzie to następne już łatwiej, za to założenie trochę gorzej, trzeba z wyczuciem wciskać po kolei.

Napięcie na wtyczkach +12V, lusterka grzeją non stop (ciekawe jak długo wytrzymają) i polecam brać z tej aukcji (link kilka postów wyżej).Wszystko pasuje, dobrze zapakowane,szybko wysłali.Ogólnie po jednym dniu użytkowania ,jestem b.zadowolony.