Skocz do zawartości

[e39] 525d 2003 skrzynia manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy napiszcie ile płaciliście za wymianę oleju w dyfrze i skrzyni (olej+robocizna).

Ja szczerze mówiąc Ci nie odpowiem bo mój olej był zalany przy okazji wymiany skrzyni więc zakładając sprzęgło olej sobie zlatywał z kupionej skrzyni i potem tylko wlano nowy więc za to kumpel-mechanik mi praktycznie nic nie policzył.

Pzdr.

Opublikowano

Ja natomiast okupiłem to kroplami potu na czole, gdyż wymieniałem letnią porą i w kanale było duszno. Spociłem się jak pedofil w SMYKu :lol:

Weszło mi natomiast trochę więcej niż książka kazała, zarówno do skrzyni, jak i dyfra. Nie pamiętam już gdzie, ale tam, gdzie miało wejść 1,1l, weszło 1,3l na przykład.

Wymiana banalna, jednak potrzebna szpryca do wtłoczenia oleju, bo tymi lejkami z buteleczek życzę powodzenia.

Ja kupiłem u znajomego w sklepie szprycę YATO, poj. 0,5l. Solidnie wykonana, nie pobrudziłem się nawet i wyszła mnie ok. 30 PLN. Zwróciła się na pewno, w kilku autach w domu były już dyfry lub skrzynie zalewane. Nie wtłaczajcie tylko zbyt szybko, żeby nie przelać, bo olej jest dość gęsty.

Odnośnie ceny, nie pamiętam dokładnie, ale coś ok 25 PLN/butelkę 0.5l, wziąłem 5 butelek i chlup - dyfer i skrzynkę. Przy dyfrze skruszył mi się ten oring uszczelniający śrubę spustową, dorobiłem z takiej bardzo twardej gumy. Miałem obawy, czy wytrzyma, gdy dyfer się rozgrzeje, ale od długiego czasu nie dzieję się nic złego, suchutko pod spodem.

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano
Ja natomiast okupiłem to kroplami potu na czole, gdyż wymieniałem letnią porą i w kanale było duszno. Spociłem się jak pedofil w SMYKu :lol:

Weszło mi natomiast trochę więcej niż książka kazała, zarówno do skrzyni, jak i dyfra. Nie pamiętam już gdzie, ale tam, gdzie miało wejść 1,1l, weszło 1,3l na przykład.

Wymiana banalna, jednak potrzebna szpryca do wtłoczenia oleju, bo tymi lejkami z buteleczek życzę powodzenia.

Ja kupiłem u znajomego w sklepie szprycę YATO, poj. 0,5l. Solidnie wykonana, nie pobrudziłem się nawet i wyszła mnie ok. 30 PLN. Zwróciła się na pewno, w kilku autach w domu były już dyfry lub skrzynie zalewane. Nie wtłaczajcie tylko zbyt szybko, żeby nie przelać, bo olej jest dość gęsty.

Odnośnie ceny, nie pamiętam dokładnie, ale coś ok 25 PLN/butelkę 0.5l, wziąłem 5 butelek i chlup - dyfer i skrzynkę. Przy dyfrze skruszył mi się ten oring uszczelniający śrubę spustową, dorobiłem z takiej bardzo twardej gumy. Miałem obawy, czy wytrzyma, gdy dyfer się rozgrzeje, ale od długiego czasu nie dzieję się nic złego, suchutko pod spodem.

U mnie do skrzyni weszło też więcej oleju - dużo więcej - około 1,70 litra.

Fakt - z butli się nie naleje tak prosto do skrzyni bo ciężko tam dojść butlą.

Pzdr.

Opublikowano

O! Rzeczywiście 1,7 litra to sporo więcej. Myślałem, ze ta moja nadwyżka 0,2 litra to już coś. Ciekawe czemu tak się dzieje? Może skrzynię z czasem zmodyfikowano i jest pojemniejsza, nie wiem...

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano

O! Rzeczywiście 1,7 litra to sporo więcej. Myślałem, ze ta moja nadwyżka 0,2 litra to już coś. Ciekawe czemu tak się dzieje? Może skrzynię z czasem zmodyfikowano i jest pojemniejsza, nie wiem...

Ja kupiłem w sumie 3 butelki Castrola tego SMX-S - każda po 0.5l z nastawieniem, że będzie to już z zapasem spokojnym a tu się okazało, ze trzeba było jeszcze jedną butelkę dokupić i wlać z niej praktycznie połowę. Na szczęście mój mechanik miał sklep obok i nie było problemem żeby dokupić butelkę tego samego oleju do skrzyń.

Pzdr.

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie, co ile powinno się wymienić olej w dyfrze i skrzyni. Wiem że w przypadku skrzyni producent nie przewiduje wymiany (tzw olej life-time), ale praktyka i zalecenia dobrych mechaników mówią inaczej.
Opublikowano

Ok, skrzynia i sprzęgło wymienione! :)

Wreszcie cisza w aucie, bez warkotu, rzężeń i innych gniotów. Zupełnie inna jazda, jak w odmłodzonym o 3 lata aucie. Sprzęgło wchodzi jak w masło, płynnie bierze, zero szarpań.

Minusy takie, że na nowej skrzynce V bieg nie wraca zbyt płynnie. Widać że to typowe.

Więc tak: oleju wlałem 1.5 litra, weszłoby spokojnie trochę więcej, ale starego oleju było mniej i nie ma potrzeby zalewania pod sam korek wlewowy.

Specyfikacja wg VIN mówi, że ma być 1.55 litra i tyle trzeba wlać.

Za wymiane skrzynki, oleju w niej, sprzęgła zapłacilem 200zł, ale to zaprzyjazniony warsztat...

Aha, butelki Castrola TAF-X mają taką szyjkę rozkładaną, że nie trzeba strzykawek, itp.

dobione: po prostu wymień i bedziesz miał spokój, przy okazji zobaczysz stan tych podzespołów po kolorze oleju i jego zapachu. Na korku osiadają opiłki i tez bedzie widać ile tego tam jest.