Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zasięgnąc Państwa opinii w sprawie porównania tych 2 jednostek napędowych. W innym temacie zasięgnąłem już opinii Państwa co do przeróbki 550i na LPG. Dochodzę do wniosku, że nie ma sensu montowanie butli gazowej w miejsce koła zapasowego( zbyt mały zasięg). Powiedzmy, że jestem w stanie zaakceptowac to duże spalanie silnika v8. Jednakże myślę, że 535d ma większy zasięg na jednym baku.

Proszę Was o opinię na temat obu jednostek. Czy może ktoś z Państwa wie gdzie można znaleźc gdzieś porównanie osiągów czy elastycznosci obu tych jednostek. Ja bardziej skłaniam się ku 550i ale jest to podyktowane opiniami o awaryjności turbosprężarek w silnikach diesel w autach z przebiegiem( nie piszę jakim gdyż nie zawsze sam przebieg ma tu znaczenie).

igorwi

Opublikowano

Proszę bardzo :D http://www.zeperfs.com/en/duel2015-1249.htm

Oczywiście 550i jest szybsze, chyba nikt nie ma wątpliwości :duh: co do tego? Jeśli akceptujesz spalanie 550i to nie ma się nad czym zastanawiać :cool2: .

Co do 535d to mam je prawie 2 lata, 178 tyś km na zegarze i zero problemów z turbinami i samochodem. Pozdrawiam

Opublikowano

A nie lepiej przejechać się jednym autem, potem drugim autem, pomyśleć i podjąć właściwą dla siebie decyzję.

550i na tym forum mam chyba tylko ja (nie liczę tu użytkowników 50i w 6-er, 7-er), więc za dużo informacji nie wyciągniesz.

Zresztą 535d też jest niewiele więcej.

550i jest szybsze, w moim odczuciu również cichsze, szybciej się nagrzewa, ma silnik wolnossący, a więc obarczony mniejszym ryzykiem awarii drogich części. Kultura pracy tego silnika jest nieporównywalna z 535d. Na wysokich obrotach ma fajny gang i nie tylko go słychać, ale też czuć w krzyżu. Jest szansa, że uda Ci się trafić w analogicznym roczniku 550i z mniejszym przebiegiem niż 535d.

Jedyny minus w stosunku do 535d to spalanie.

Ja bym brał 550i :)

Opublikowano

Pytanie do Webber.

Proszę powiedz mi czy twoje bmw to automat? Napisz coś o spalaniu. Ja wiem że to jest wałkowany temat. Ale jak widzę średnie 11 litrów to nawet ja, który nie jeździłem takim autem się uśmiecham. Gdzieś widziałem Twój wpis o średnim spalaniu 16l. Powiedz czy jeździsz tym autem w mieście i ewentualnie ile Ci tam spala 550? Ja jestem typowym mieszczuchem i dodam, że nie mam tzw. ciężkiej nogi.

Opublikowano

Średnie spalanie w mieście przy dynamicznej jeździe oscyluje w granicach 19-20L/100km. W korkach spali jeszcze więcej.

Inaczej, niże dynamicznie tym autem się nie da jeździć :evil:

• 1 rok później...
Opublikowano
webber moglbys powiedziec cos na temat silnika 550i czy ty kupowales auto z salonu czy uzywke ?jeszce mam pytanko czy ta konstrukcjia pieciolitrowa ma ta sama wade co 4litrowka i 4,5 litra ta rura od wody ktora pada miedzy cylindrami ?
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.