Skocz do zawartości

E39 i woda w prawym progu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam BMW E39 i zauważyłem, że od pewnego czasu z prawego progu po myjni nie wypływa woda. Do tego podczas jazdy i hamowania wyraźnie chlupie :-) w nim woda. I mam pytanie jak dostać się do otworów odpływowych czy czegoś żeby te progi udrożnić. Może ktoś wie i udzieliłby pomocy przed mrozami :-)

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam!

Posiadam BMW E39 i zauważyłem, że od pewnego czasu z prawego progu po myjni nie wypływa woda. Do tego podczas jazdy i hamowania wyraźnie chlupie :-) w nim woda. I mam pytanie jak dostać się do otworów odpływowych czy czegoś żeby te progi udrożnić. Może ktoś wie i udzieliłby pomocy przed mrozami :-)

Pozdrawiam.

Szczerze mówiąc to nawet nie słyszałem o tym , żeby w progach były jako takie odpływy a one same tak skonstruowane żeby łapały wodę. Co innego drzwi - o tym jest sporo tematów. Najpewniej chlupie Ci w drzwiach bo odpływy Ci się przytkały, w że woda lecąca po szybie leci potem między szybą a karoserią do wnętrza drzwi - spływa po macie wygłuszającej na sam dół drzwi - to przy zatkanych odpływach woda zbiera się w środku drzwi. Jak otworzysz tylne drzwi i zajrzysz pod nie to od strony środkowego słupka w drzwiach poszycie blach jest rozszerzone w szczelinę o wymiarach - mniej więcej - 4 lub 5 mm długości i około 2-3mm szerokości. Przepchaj to jakimś drutem. Niektórzy pisali, ze w drzwiach tam pod spodem jest jeszcze jakiś korek/zaślepka plastikowa (w sumie nie pamiętam czy faktycznie coś takiego tam jest) i w niej robili dodatkową dziurę aby mieć jeszcze jeden odpływ.

Pzdr.

Opublikowano
Hmm jestem pewien, że to w progu. Otwierałem drzwi i ruszając nimi nic się nie działo - nic nie było słychać. Po myjni z lewego progu woda wycieka na 2 końcach a z tego wcale. Mechanik powiedział, że w progu mogły się przytkać od szlamu czy błota ale nie wiedział jak to sprawdzić.
  • 4 lata później...
Opublikowano

witam

Ja dzisiaj zauważyłem że coś sie takiego dzieje w moim samochodzie :(

stało dwa miesiące nie jezdzone i nie ruszane (szyby nie były otwierane itp)

Sprawdziłem i w drzwiach nic wody nie było (są takie dwa korki pod spodem i je otworzyłem), położyłem się pod autem i tam też znalazłem takie plastikowe bolce (wtyczki w kapturek), pierwszy wyciągnełem i nic, drugi (idąc od przodu) i wylało się duuużo wody (na oko z 5 litrów).

Czy ktoś może mi powiedzieć jak mogła się tam dostać?

gdzie znajduje się wylew, który mam opróżnić?

Macie jakis pomysł jak to osuszyć i zabezpieczyć żeby już się tak nie działo?

Zakonserwować jakoś ten środek i czym polecacie?

Pomocy bo nie chce żeby mi auto zgniło :(

Opublikowano

W lewym progu woda zbiera się choćby z odpływu szybra. W E30 są szpary z tyłu progu pod spodem na łączeniu progu z podłogą i to samo z przodu. Nie jestem pewien czy tak samo jest w E39, ale coś jest na pewno.

Pozbyć się teraz wilgoci z progu po to aby ją zakonserwować będzie Ci trudno w taką pogodę, ja takie rzeczy robię latem. Podstawa to wysuszyć próg, kupujesz jakikolwiek środek do profili zamkniętych i do progu dostajesz się po ściągnięciu tych plastikowych podstawek pod lewarek.

Co do odpływów w drzwiach to są po 2 na każde drzwi, po jednym na stronę od spodu są takie charakterystyczne wcięcia w uszczelce, a tam szparki odpływowe w blasze.

Pzdr