Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Mój problem polega mianowicie na tym że po odpaleniu auta po nocy kontrolka oleju świeci przez ok 10 sek. wyskakuje komunikat o niskim ciśnieniu oleju kontrolka gaśnie i po ok 30 sek zapala się znowu i tak dalej, po zgaszeniu silnika wyskakuję info o uzupelnieniu oleju , miarka 3/4 skali na ciepłym oleju wszystko gra kontrolka gaśnie po 3-4 sek ciśnienie na ciepłym silniku ok 0,2 mPa filtr mann wcześniej był filtrona,olej 10w40 shell hx-7 podczas gdy kontrolka świeci nic nie słychać żeby w pracy silnika się zmieniło czyli ok. proszę wszyskich o pomoc i z góry dziękuję

MOD EDIT: Proszę się zapoznać z regulaminem i zasadami tytułowania postów.

Opublikowano
Pierwsze co bym obstawiał to czujnik ciśnienia oleju. Pewnie pada i tyle. W firmowym DAEWOO zmieniliśmy z 5 i jak padł kolejny to na świecącą kontrolkę ciśnienia NIKT :) nie zwraca uwagi. Co do OELSTAND MOTOR na wyświetlaczu miałem w poprzedniej ten komputer w obecnej nie mam i DZIĘKUJĘ BOGU. Na miarce 3/4 a ten marudził o niskim stanie. Pierwszy raz jak to zobaczyłem wystraszyłem się nie na żarty. Po jakimś czasie nauczyłem się dolewać po 2gr :) oleju i komunikat znikał.
Opublikowano

może też czujnki być zatkany mazią z oleju

a najlepiej to pojechać do mechanika by sprawdził ciśnienie mechanicznym manometrem

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmień kolego nazwę postu :!: Wymień czujnik ciśnienia oleju w środku jest membramka która się zużywa i łączy jak jej sie chce.Powinno byc ok.Dla pewności zrób też tak jak radzi kolega wyżej zmierz ciśnienie zegarem bo może coś pompa szwankuje(oby nie).Pozdrawiam
ec2Wze6.jpg