Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Temat jest ogólny i dotyczy komunikatów wydawanych przez auto w postaci ikon.

Po kilku latach eksploatacji auta z serii E9x spotkałem się z rożnymi komunikatami sygnalizowanym przez samochód, ale nadal mam wątpliwości jak postępować w przypadku rożnych komunikatów. Np kilka razy zapaliła się ikona koloru żółtego z komunikatem o wadliwej pracy blokady kierownicy, potem przez kilka tygodni był spokój, a następnie w krótkim czasie raz komunikat żółty a zaraz następnego dnia czerwony. za każdym razem zadziałało wyłączenie zapłonu odczekanie chwili i ponowne włączenie. Mam w związku z tym następujące pytania:

1. W jaki sposób zapisywane są w pamięci komunikaty żółte, a w jaki czerwone?

2. Czy jest jakaś zależność pomiędzy nimi np. po 5 żółtych zapali się czerwony, a jeśli nie ma takiej zależności to od czego zależy kiedy zapala się jaki komunikat (przypominam, że dotyczy to sytuacji kiedy z punktu widzenia kierowcy jest taki sam rodzaj usterki).

3. Czy jeśli zapali czerwona i uda się auto uruchomić należy jak najszybciej usunąć wszystko z pamięci bo przy następnym razie tylko serwis uruchomi auto, a jeśli nie to czy są inne skutki uboczne.

4. Czy nie kasowane usterki kiedykolwiek samoczynnie ulegają skasowaniu z pamięci auta?

5. czy istnieje sposób na zresetowanie pamięci usterek?

Od razu uprzedzam, że czytałem instrukcję gdzie jest napisane ze w zasadzie żółte komunikaty są informacyjne. natomiast czerwone nakazują skorzystanie z serwisu.

Zapraszam innych do uzupełnienia pytań, ale też do odpowiedzi, ale wyłącznie gdy informacja jest sprawdzona, anie na zasadzie, że komuś się wydaje, albo slyszał jak w oplu albo VW to się robi.

Pozdrawiam i życzę zero komunikatów.

Opublikowano

Ogólnie przyjęte jest, że żółty ostrzega i sygnalizuje, a czerwony nakazuje.

To że zapala się żółta kontrolka na początku, ma poinformować Cię, żebyś zwrócił na to uwagę, ale jeszcze nie ma tragedii.

Czerwona "woła o pomoc", że zaniedbałeś coś co wcześniej było ci sygnalizowane na żółto i możesz mieć problemy i wydatki :P

Usterki zapisane w pamięci, nie wykasują się samoczynnie.

Sposób na reset pamięci usterek, możesz przeprowadzić za pomocą komputera diagnostycznego po podłączeniu do wtyczki diagnostycznej.