Skocz do zawartości

Jaki kąt pochylenia koła??????????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jaki ma byc prawidłowy kąt pochylenia przedniego koła w E36??????????Byłem wczoraj na sprawdzeniu zbieznosci i na jednym kole mam pochylenie 1 stopien a na drugim 3 stopnie. Z samochodem nic co ciekawe sie nie dzieje jezdzi ok. :mrgreen:
DARK SIDE OF POWER!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przednie koła są nieregulowane więc tu nic nie poprawisz. Diagnosta powinien mieć taką tabelę jakie są dopuszczalne odchylenia. Te różnice mogą wynikać albo z luzów albo z tego że jest coś 'puknięte' ale biorąc pod uwagę opinie kilku diagnostów i ich stwierdzenia "panie, nowe auto mierzyłem i było krzywe" to chyba zbytnio nie ma się czym przejmować różnicami na kołach jeżeli mieszczą się w normach dla tego auta. Swoją drogą ciekaw jestem jak wyszły by pomiary BMW z salonu. ;)

A bo nie do końca rozumiem, te stopnie to masz na zbieżności czy pochyleniu kół? Jak na pochyleniu to jest tak jak wyżej napsiałem, jak na zbieżności to kiepsko, pojechał bym na geometrie. Może tył jest przestawiony.

Opublikowano
miałem dokładnie jak wyżej! lewe koło było bardziej pochylone do srodka auta niż prawe na ustawieniu zbieżnosci facet powiedział ze tego sie nie reguluje i faktycznie zaglądał w jakies tabelki i mówił ze to jest wina zawieszenia i on nic nie zmieni.... i jednak po wymianie swożni w lewym wachaczu koło staneło prosto!! miałem lekki luz na zewnętrznym swożniu co pozwoliło dla koła sie tak odchylić...