Skocz do zawartości

[320i] Problemy z elektryką?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Kilka dni temu chciałem odpalić swoje autko...wszystko ok do czasu próby uruchomienia silnika. rozładował się akumulator..nawet nie chciało kręcić...gasły wszystkie kontrolki a potem zaczęły się zapalać a to abs, poduszki itp...Jako ze aku był stary wymieniłem na nowy boscha. Wszystko pięknie. odpala bez problemu ale...przestało działać mi zamykanie z centralki bagażnika. Z klucza mogę ale z centralki nie reaguje.

nie wiem od czego zacząć sprawdzanie. Kolejnym problemem było brak oświetlenia wnętrza i lewego światła pozycji. Posprawdzałem tak na szybko bezpieczniki i znalazłem spalony. Wszystko fajnie światła działają. Stwierdziłem że z bagażnikiem da się żyć i na razie sobie daruję ale..przekręcam kluczyk...odpala z palca i ...nierówno strasznie silnik pracuje...po czym albo gaśnie albo dalej drży. Dodam lekko gazu po odpaleniu i obroty szybko w dół i gaśnie. Zapala się po tym kontrolka akumulatora. Co się może dziać?

Edytowane przez wasylek88
Opublikowano
Nie mam odpowiedzi więc może dodam że teraz już nie odpalał dziś...no raz mu się udało po dużych trudach ale za sobą zobaczyłem tylko sporo białego dymu. Dodałem gazu obroty w górę i nagle nie zatrzymując się nawet na chwilkę spadły i zgasł silnik. Teraz już nie chce odpalić. Może jakiś pomysł? Przeraża mnie myśl lawety więc może jednak coś poradzicie.
Opublikowano

Spędziłem dziś troszkę czasu przy aucie i to co może komuś podsunie pomysł to tak:

1. na zimnym nie odpala z palca. Musze go trzymać z 10 sek i zapali ale ma problemy bo zaraz chce zgasnąć wiec lekko dodaje mu gazu co jakiś czasie tak czekałem aż wskazówka wyjdzie poza niebieskie pole temperatury i...nie gaśnie. nie pracuje równo ale jakoś działa. Problem to naprawdę spore kopcenie białym dymem z rury jak dodam gazu. Czuć niespalone paliwo.

2. Po zgaszeniu na ciepłym silniku odpala z palca tylko nadal dymi.

Odpowiadając na poprzednie pytania. Nie mam gazu. No reszta raczej działa skoro odpalił później na ciepłym i pracował.

-------------------

Kolejne pytanie to na których przewodach w siłowniku od klapy bagażnika centralka daje sygnał zamykania? Bo chciałem sprawdzić ten bagażnik przy okazji.

Opublikowano
Komputer nic nie pokazał (stary błąd jakiś z ABS) ale...jaki może być powód tego że coś mi cieknie z rury? I to dość "obficie" jak dodam gazu. Jakby woda. Przy tym kłęby białego dymu. Może paliwo lewe? Tankuje na BP 98 ale może jednak. Odpala coraz częściej teraz.
Opublikowano

trzeba zdjąć przewód paliwowy np. przy filtrze paliwa masz go pod podłogą przy drzwiach kierowcy

wyjmij przekażnik pompy paliwa

włącz zapłon

i zewrzyj na przekazniku styki 30 i 87 wtedy pompa ruszy i wypompuje Ci paliwo z baku

Opublikowano
albo zlej j.w. albo dolej denaturatu do zbiornika.tak z 200-250 ml.dykta polaczy sie z woda a pozniej z benzyna i pojdzie w komin wszystko.benzyna nie laczy sie z woda.stary sposob ale dziala. :idea:
"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano

Spuściłem, dolałem 98 z Orlenu i pali jak nowa. Troszkę jeszcze kopciła raz na jakiś czas to dolałem denaturatu trochę i teraz nie ma już problemu. Dzięki za pomoc.

Swoją droga BP zarobiła u mnie mega minusa i już tam więcej nie zatankuje.

---

Teraz został mi do zrobienia siłownik w klapie bagażnika. Ale to raczej wymiana na nowy.