Skocz do zawartości

Konserwacja/ zabezpieczenie felg aluminiowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. posiadam na lato felgi wzór a'la M6 ( pięcioraimenne, podwójne chromowane ramiona, czarny środek) w związku z tymże właśnie czarnym środkiem, który jest trudny do utrzymania w czystości, nasuwa mi sie pytanie, cz są jakieś środki, które zostawią coś w rodzaju warstwy ochronnej, ułatwiającej mycie. używam środków rozpuszczających osad, do felg aluminiowych lakierowanych, jednak nie jestem zadowolony z efektu, pozostają smugi, bardzo dobrze widoczne na czarnym wnętrzu felgi. czy jest jakis środek, który możecie polecić? dodam, że samochód myje karcherem.

Edytowane przez Bartosik

Opublikowano
Po pierwsze odstaw srodki do czyszczenia felg, w sporej wiekszosci sa agresywne chemicznie i z czasem spowoduja zmatowienie lakieru. Zastap je np. szamponem do karoserii, bedzie to wymagalo wiecej pracy ale efekt bedzie lepszy. Zeby zabezpieczyc felgi po ich umyciu powinienes stosowac specjalny wosk do felg np. http://www.smartwax.pl/sklep/product.php?id_product=88 lub http://www.sklep.car-spa.pl/pl/product/78/pb-ws-poorboys-wheel-sealant.html , pozniej przez 2-3 mycia wystarczy tylko oplukac felgi myjka cisnieniowa.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedź, o coś takiego właśnie mi chodziło
Opublikowano
Jedna tylko uwaga do tego, co napisał Vermilion: z tymi myjkami ciśnieniowymi to ostrożnie. lepiej już zwykłym szlauchem opłukać i ewentualnie sobie szmatką pomóc. Jak masz mocniej przybrudzone felgi, na przykład zalepione solą/piachem z naszych zimowych dróg to taka myjka zadziała jak papier ścierny.
Opublikowano
Jedna tylko uwaga do tego, co napisał Vermilion: z tymi myjkami ciśnieniowymi to ostrożnie. lepiej już zwykłym szlauchem opłukać i ewentualnie sobie szmatką pomóc. Jak masz mocniej przybrudzone felgi, na przykład zalepione solą/piachem z naszych zimowych dróg to taka myjka zadziała jak papier ścierny.

Przed woskowaniem tak, ja napisalem o uzywaniu myjki po wczesniejszym nawoskowaniu felg i tutaj nie bedzie problemu.