Skocz do zawartości

M50B25 525 IX zasilanie elektryka nagle brak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od razu przepraszam, że zakładam nowy temat bo faktycznie jak przeszukałem forum to były podobne ale u mnie jest mała różnica więc chcę się dowiedzieć dokładniej.

Od początku.

Wracałem dziś z dzieciakami z zawodów z tyłu przyczepa z łódkami noc i nagle po wyjechaniu z miejscowości zauważyłem, że mam słabsze światła jak włączyłem długie to zgasło radio i zapaliły się kontrolki od ABS i oduchy oraz od napędu 4x4 (mam wersję z tym napędem) nie zapaliła się kontrolka od ładowania! Przez jakiś czas jeszcze jechałem ale światła były coraz słabsze nagle wszystko ożyło ale tylko na chwilę potem znów to samo i jeszcze za parę minut ożyło ale też tylko na chwilkę a potem już kaplica i samochód w końcu po zatezymaniu zgasł.

Ewidentnie coś z elektryką ale wyglądało na to, że gdzieś coś zaskakuje. Czy to może być akumul;ator czy może coś z alternatorem a może masa? Piszcie co to może być bo muszę coś zrobić jutro bo nie mogę zamknąć samochodu (nie dawno próbowali mi się włamać i wyłamali mi zamek od strony kierowcy a centralny nie działa). Będę podłanczał inny aku ale sugestie i porady gdzie szukać i jak sprawdzać bardzo się przydadzą.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja też to miałem ze swoja ale tylko raz takie coś mi zdarzyło ze auto odpaliłem przejechałem 50 metrów a tu cyk zero napięcia wszystko zgasło wróciło napięcie po 30 sek i się naprawiło.

Teraz w twojej sprawie sprawdź sobie instalacje bo możesz mieć gdzieś przebicie na kablach.

Opublikowano
odpal auto na drugim aku i sprawdz jakie jest ładowanie.Jeżeli małe to wtedy bedzie wina alternatora.Kolejna sprawa to warto przeczyścić klemy gdyż mogły nieco zajść śniedzią.Przy okazji można sprawdzić pobór prądu w momencie wyłączonego zapłonu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Okazało się, że skończyły się szczotki w alternatorze. Zostały wymienione i jest OK tzn jest ładowanie. Jeszcze jedna informacja wcześniej pisałem, że nie paliła się kontrolka od łądowania gdy to się stało u mechanika wyszło , że się nie paliła bo nie było żarówki w kontrolce Poprzedni właściciel nie założył a ja nie zwróciłem uwagi, że nie zapala się podczas odpalania.

Po paru dniach od naprawy znowy nie mogłem odpalić samochodu z powodu rozładowanego akumulatora. Ładowanie jest ale ... . Dodam jeszcze , że samochód zaczął nierówno chodzić po odpaleniu tak jakby nie chodził na kilka cylindrów za chwilę jest niby dobrze ale po dodaniu gazu znowu takie falowanie. Jadę do mechanika zobaczę co to może być. Może skończył się akumulator? Ale co z tymi obrotami?

Jak naprawię to dam znać. Gdybyście mieli jakieś sugestie to proszę o porady.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.