Skocz do zawartości

320D wyciek oleju z tyłu z okolic dyfra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, zauważyłem w garażu niewielkie plamy oleju, z tyłu samochodu, na środku, podejrzewam że jest to olej z dyfra jednak nie leje się całkiem po samym dyfrze a tak jakby po tej osłonie jak jest koło zapasowe. Płynu hamulcowego nie ubyło więc wykluczyłem hamulce. Dziś wybieram się na kanał żeby sprawdzić co i jak i mam pytania:

1. jak sprawdzić stan oleju w dyfrze?

2. ile go powinno być i czy można wlać trochę więcej na zapas bo wyciek nie jest duży a na razie mechanik nie ma czasu.

3. Jaki olej ewentualnie dolać i ile go wchodzi w cały dyfer??

Pozdrawiam,

Maciek

Sprzedaje swoją perełkę, jak ktoś zainteresowany to pw.

Opublikowano

odkrecasz korek wlewowy wkladasz palucha i jak nie czujesz oleju to jest go za malo :)

wtedy odkrecasz korek spustowy i sprawdzasz czy poleci olej

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wtedy odkrecasz korek spustowy i sprawdzasz czy poleci olej

Tego bym nie polecał robić, nie mając nowych podkładek pod korki i oleju na zmianę :cool2:

Do dyfra można wlać zamiennie Mobila SHC 75W90, dostępny w każdym sklepie motoryzacyjnym od ręki.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Miałem dokładnie to samo, ale wymiana pierścienia uszczelniającego (nr 10 na załączonym linku) załatwiła sprawę

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AX71&mospid=47664&btnr=33_1184&hg=33&fg=05

Jest z tym trochę roboty bo trzeba zrzucić wał, ale sam dałem radę :D teraz cieszę się suchym dyfrem :norty:

Aha proszę nie zapomnieć przed założeniem nowego uszczelniacza lekko przepolerować powierzchnię na której pracuje guma bardzo drobnym papierem, tak żeby zrównać bruzdę, która właśnie jest powodem wycieku :cool2:

Dolo