Skocz do zawartości

E61 - grubosc lakieru oryginalnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

bylem dzis na sprawdzeniu przed kupnem E61, czarny metalik, 2005. Z autem w zasadzie wszystko gra, oprocz grubosci lakieru: na wiekszosci elementow grubosc lakieru waha sie w granicach 120-200. Wg historii serisowej auto mialo wymianiany blotnik przedni i drzwi - i akurat na tych elementach lakier jest najcienszy (80-100). Wg mechanika ktory to mierzyl cale auto bylo powtornie lakierowane, w co niespecjalnie z drugiej strony chce mi sie wierzyc, bo lakier wyglada na naturalnie zuzyty. Ewentualnie takie lakierowanie moglo miec miejsce u dealera przed sprzedaza lub jeszcze w fabryce. Czy komus znane sa takie przypadki i jak ta grubosc lakieru powinna prawidlowo w tym modelu wygladac?

Opublikowano

:) nie wiem od czego to jest uzależnione ale ja miałem dwa sprawdzenia lakieru w dwóch różnych miejscach i jest jak następuje:

ASO BMW - 140-190

Renomowany lakiernik z okolicy - 120-170

Kwestia miernika ? Pamiętaj że cały przód jest z aluminium.

Przed zakupem: dzwoniąc do Sikora BMW - poinformowano mnie że grubość lakieru może wynosić do 200 jednostek

80-100 z kolei mi się wydaje za mało

Ale fachowcem nie jestem

Auto kompletnie bezwypadkowe(moje)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
  • Autor
Kalibracja czujnika tez jest wazna, ale zaskoczyla mnie opinia warszatatu ze ta grubosc jest zbyt duza i auto na pewno bylo powtornie lakierowane.
Opublikowano

Gdzieś kiedyś czytałem i nawet nie wiem czy to dotyczyło BMW czy MB ale grubość lakieru może oscylować w przedziałach od 90-200 jednostek - maksymalnie - w zależności od producenta i technologii malowania, grubości powłok lakierniczej oraz bazy/podkładu.

I tak dla przykładu -

Camry 2007 z USA znajomego ma grubość 100-120 (kupiona fabrycznie nowa)

Avensis 2005 - EU miała aż 240 jednostek - (kupowałem fabrycznie nowe auto i okazało się - byłem podejrzliwy - że auto dwukrotnie było lakierowane w CAŁOŚCI w fabryce (sprawdzając każdy element słupki/progi wnękę koła zapasowego etc). rozbieżności na elementach max do 5 jednostek. Papiery ściągali mi na to z fabryki bo powiedziałem że nie odbiorę samochodu :)

MB 2005 A klasse żony - 130-155 jednostek

Pomiary mojego BMW znasz i nie sądzę że był cały rozbity :)

Często zdarza się że po małej kolizji (wgniecenie lub naprawdę drobna stłuczka) lub przed przygotowaniem auta do sprzedaży dealer niemiecki ponownie maluje pojazd - przykład z rodziny C-Klasa roczna kupiona u Niemca była autem testowym dealera - miała obicia na masce od kamieni - powróciła do fabryki gdzie przód "zalepiono" profesjonalnymi środkami a całe auto pociągnięto dodatkowym lakierem bezbarwnym. Były zdjęcia i pełna dokumentacja serwisowa dostępna w sieci MB w Europie więc to nie żadna ściema. Podobnie miał kolega ze swoim Audi A6 (zderzak + maska obite od kamieni).

Poza tym ... nie uważam że lakier do 200 jednostek jest malowany czy auto jest bite bo wszsytko zależy od standardów producenta - no chyba że auto fabrycznie ma 80-100 a połowa samochodu jest 200 więc to da do myślenia.

Opublikowano
  • Autor
Dysponuje ktos pomiarami z innego egzemplarza e61? A tak w ogole to auto nie jest jeszcze moje - dopiero byc moze bedzie:)
Opublikowano

E61 - rocznik 2006 - bezwypadkowy model przed FL 150-170 jednostek

E60 - rocznik 2005 - egzemplarz powypadkowy :) przód 400-500 a od przednich drzwi w kierunku tyłu od 270 - 160 jednostek

E60 - rocznik 2004 - znajomego - bezwypadkowy - malowana powtórnie sama maska (kamienie) - 350 jednostek - błotniki i pozostałe elementy 145-190

Pierwsze dwa - to są odgrzebane dane z poszukiwań samochodu :) ten trzeci jest znajomego

może ktoś będzie miał jeszcze inne pomiary

Opublikowano
  • Autor
Dzieki :D
Opublikowano
Ja kiedy odbierałem auto z salonu poprosiłem o pomiar grubości lakieru.Grubość wahała się między 140 a 180 w zależności od miejsca,z ciekawości z pracownikiem salonu sprawdziliśmy inne auta,było podobnie.
Opublikowano
Zapomniałem dodać,że to E60 2009.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki za wszystkie wypowiedzi :)