Skocz do zawartości

318i rozrusznik, wymiana bendixu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od zakupu autka mam problem z rozrusznikiem. Podejrzewam bendix. Objawia się to w ten sposób, iż czasem po przekręceniu kluczyka słyszę odgłos jak z wiertarki, a silnik nie kręci. Czasem za drugim, trzecim razem już jest ok. Niby bardzo mi to nie przeszkadza, ale idzie zima i boje się, że przy mrozach będzie gorzej.

Znacie jakieś dobre warsztaty w Wawie, gdzie mógłbym to zrobić?

Opublikowano
Nie mam pojęcia ile może trwać taka naprawa. Załóżmy czysto teoretycznie, jeśli sprawny mechanior robi to np. w 4 godziny, a ktoś mi powie, żebym zostawił mu auto na 3 dni, no to bez przesady. A masz jakąś propozycje? Wiadomo, im szybciej tym lepiej. Mam już rozeznanie z jednego warsztatu, no ale chciałbym coś sprawdzonego.
Opublikowano

Teraz ogarniam swapa mysle ze do czwartku sie zejdzie

Czas roboty maks 4 godzinki koszt 200 zl :D Jesli to bendix cena zawiera montaz calego zestawu naprawczego a nie tylko bendixu :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Kolego na 80% to będzie bendix i radze go jak najszybciej wymienić prawdopodobnie są wypiłowane zęby, i nie czekaj aż któryś sie oderwie i wpadnie do koła, a temu nie odpala za każdym razem bo tak jak mówiłem prawdopodobnie zeby sie wytarły i on za każdym nie udanym rozruchem sie "układa".
Opublikowano
Tak liczylem na zestawie naprawczym boscha :wink:

Ok, napisz mi na PW swój nr. kom. to się umówimy co i jak :)

Opublikowano
Miałem podobny przypadek a przczyną była uszkodzona przekładnia planetarna rozrusznika, jej bieżnia zewnętrzna wykonana jest z tworzywa sztucznego. Odgłos wiertarki spowodowany jest brakiem zazębienia silnika rozrusznika z zespołem sprzęgającym, czasam załapie i uruchomi silnik jednak problem będzie narastał proponuję przed zimą usunąć usterkę, jest z nią trochę zabawy. Bieżnia kosztuje 15zł.A jeśli chodzi o zespół sprzęgający to znajduje się w nim tzw wolne koło, które może ulec zużyciu i też przpuszczać ale to jest przy bardzo dużych przebiegach i na ogół obiawia się przy ciepłym silniku wtedy zachodzi potrzeba wymiany tzw bendiksa.