Skocz do zawartości

E39 - wentylacja w rozgrzanym silniku....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam następujący problem - w mojej Bercie 530dat 2002, po rozgrzaniu się silnika, przy każdym przyspieszaniu włącza się dmuchawa/wentylacja w silniku i bardzo hałaśliwie gwiżdże. Chodzi o jazdę miejską, bez żadnych ekstremalnych prędkości...

Ktoś mi powiedział że tak powinno być. Ktoś inny, że to zawór rozprężny w klimatyzacji - wymieniłem i dalej jest tak samo...

czy to, że zrobiłem chiptuning mogło spowodować "zwariowanie" silnika i zwykłe normalne rozgrzanie się traktuje jako przegrzanie po długiej i męczącej jeździe i stąd takie głośne i świszczące wentylowanie? czy dzieje się coś złego czy tez rzeczywiście jest to norma tak wiekowych i dużych silnikach?

Pomocy....

Pozdrawiam,

PM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A klima nie jest przypadkiem nabita zbyt mocno?

Miałem tak jak mi baran nabił do klimy o 150g za dużo.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

o cholera...

A Ty wiesz że to może byc dobry trop?

Bo przed urlopem robiłem konserwację klimy i mi ją również nabijali...

dzięki, sprawdzę to jak najszybciej :-)

pozdrawiam,

PM

Opublikowano
włączający się wentylator klimy w ciepłe dni to norma w cyklu miejski ale ten gwizd......znajomy miał tak kiedyś przy PASSACIE i też nie mogli dojść.