Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ten rozmiar felg stalowych będzie pasował do BMW 3 E46 ET34 KOMPLET 5x120 7J 16 CALI. Opony 205/55R16, pozdrawiam
Opublikowano

Z tego co pamiętam to standard w E46 320 to ET47, ale ET34 powinien pasować, aczkolwiek będzie parę mm wystawać, zasada jest taka:

czym niższe ET tym więcej będą wystawać na zewnątrz.

Poszukaj na forum kwestie związane z "ET" był opisane wraz z wskazówkami wizualnymi.

Z jakiego modelu masz te felgi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, podepnę się pod temat :) . Od miesiąca jestem posiadaczem 320d 150PS sedan 2003 rok i przymierzam się do zakupu zimówek. Myślałem że jestem skazany na alufelgi 16 cali :roll: (z tego co mi wiadomo po lifcie w modelu 320d zwiększyła się średnica przednich tarcz z 286 mm do 300 mm i 15nastki byłyby za małe). Trwałem w takim przekonaniu aż coś mnie tknęło i znalazłem auto którym byłem zainteresowany: http://allegro.pl/item1169521842_bmw_320i_e46_2002r_170km.html - poliftowe 320benz 170PS z założonymi oryginalnymi 15stkami BMW. Nie wydaje mi się aby hamulce w 170konnym 320benz były mniejsze niż w 150konnym 320d choć oczywiście mogę się mylić :roll: dlatego proszę o rozwianie moich wątpliwości danymi (jaka szerokość 15nastki oraz ET byłyby odpowiednie do mojego auta) lub osobistymi doświadczeniami :8) Z góry dziękuję

PS co do ET przy alufelgach 16cali w e46 to standardowe 47 są dość mocno schowane w nadkolach, przy ET 20-25 alufelga jest prawie równo z błotnikiem co w moim przekonaniu wyklucza np. zastosowanie opon 225/50/16 natomiast w przypadku zimówek wydaje mi się że lepiej byłoby pozostać przy fabrycznym ET 47 lub np ET 34 (chyba tak jest w E90). Nie wiem jak to się ma do nowoczesnych aut z "systemami" :roll: ale dawna szkoła mówi że na zimę zakłada się węższe opony na felgi o mniejszym odsadzeniu :) chodzi o rozkład masy i takie tam :wink:

Opublikowano
ale dawna szkoła mówi że na zimę zakłada się węższe opony na felgi o mniejszym odsadzeniu :) chodzi o rozkład masy i takie tam :wink:

Chodzi o mozliwosc zalozenia lancuchow, to jest glowny powod wysokiego ET i waskich opon. Zreszta jezeli chodzi o opony zimowe, to od czasow starej szkoly sporo sie zmienilo, dzis mocne samochody maja fabrycznie bardzo szerokie zimowki ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:) ja osobiście preferuje węższe oponki na zimę, a wracając do pytania :roll: czy możliwe jest założenie oryginalnych alufelg BMW 15calowych do poliftowego 320D z 2003 roku :roll: ??