Skocz do zawartości

320i Lambda ?? Spalanie 17l/100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem się przywitać to mój pierwszy post. E36 2.0i 150km BENZYNA. Mam następujący problem kiedy odpalam na zimnym falują obroty przez moment zachowuje się jakby nie palił na jeden baniak po paru sekundach wraca do normy.Na pusty bak zalałem za 40 zł , zrobiłem 50km i koniec przy mega oszczędnej jeździe to wychodzi jakieś 17l/100.

Wydaje mi się że czuć czasem dziwnie spaliny. Wycieków BRAK.Podejrzewam że lambda poszła bo objawy pasują tylko teraz już mam pod górkę dzwoniłem do szpeców do sklepu z mojego miasta chcą mi wcisnąć jakąś uniwersalną sondę 3kablowa 130zł 4kablowa 230zł. Na allegro znalazłem coś za 120zł. Jaką kupić najlepiej sonde oczywiscie chodzi mi o zamiennik bo na orginał mnie nie stać. To ma być sonda 5V czy 1V jeżeli przepływke mam boscha to 1V ?? A może ktoś ma jeszcze inne pomysły dlaczego tyle pali, musze dojeżdżać do pracy a przy takim spalaniu auto stoi pod blokiem:(

Pozdrawiam z góry dzięki za pomoc

Opublikowano
Kolego.Najpierw musisz wiedzieć czy masz osprzęt bosch czy Siemens. Jeżeli Bosh to sonda 1v a Siemens 5v. Co do spalania to ciekawa sprawa.W takich przypadkach to nawet z zepsutą lambda komp winien przejść w tryb awaryjny ale za chiny przy oszczędnej jeździe nie powinien połykac takiej ilości paliwa.Jeżeli sonda padła to nie kupuj tanich podróbek bo nawet jak będzie dobrze działać może konsumbcja wzróść o litr niż normalnie powinna . Postaraj sie zakupić jeżeli Bosch to oryginał ale np uniwersalną a jeśli to siemens czyli sondy tytanowe z czerwonym przewodem w wiązce 4 kabli-to np NGK.Najlepiej podjedź na kompa bo gdybać możemy tu dużo.MOże ci zalewać przy odpalaniu stąd ta praca jakby nie na wszystkich garach,ale nie można wykluczyć padającej pompy czy wtrysków.Jak sam widzisz temat rzeka dopóki nie podepniesz kompa pod auto.
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Może być sonda, a może sonda i coś jeszcze, najlepiej podpiąć pod komputer bo chyba szkoda na darmo wymieniać wszystkie czujniki. A co do sondy, jeśli już masz wymieniać to tylko na oryginał (ewentualnie bez wtyczki bo wtedy sporo taniej wychodzi), zdziwisz się jeśli założysz sondę za 120zł, spalać będzie więcej niż powinien, będzie słabszy i do tego padnie po miesiącu (z tego co piszą nabywcy takich sond to nawet po kilku dniach umierają). Swoją drogą, kupując samochód z tego roku trzeba się liczyć z tym że większość oryginalnych czujników będzie działać nieprawidłowo lub nie działać i na ich wymianę trzeba mieć przeznaczony grosz (a że to BMW to wymiana nie jest najtańsza) i R6 będzie Ci palić swoje nawet na sprawnej sondzie :)

P.S. możesz odpiąć sondę, ew przepływomierz i będziesz widział czy samochód coś lepiej chodzi.

Opublikowano
koledzy osprzęt mam boscha , jeden kolega mi link puścił na 1 V za 100zł na allegro. Ale nie chodzi o to żeby badziewie montować.Z kosztami się liczę zresztą poszło na konserwacje podwozia progi i całe auto 1600zł ostatnio z malowaniem włącznie. Chciałbym to zrobić bo silniczek na prawdę ładnie chodzi i nie chciałbym go gazować jeżeli będzie palił normalnie 10-12l. Nie wiem ja dalej mam taką mentalność że nie chce pod ten komputer jechać że lepiej profilaktycznie wymieniać ale pewnie macie racje pokaże jakie błędy i potem inwestować.
Opublikowano
... Bez wtyczki ok kupić tylko jaki szpec mi to dobrze zarobi i zamontuje ;p

Dostajesz taką złączkę z sondą, obcinasz wtyczkę ze starej sondy i przykręcasz do nowej, nic nie lutujesz itp, prosta sprawa sam to zrobisz jak będziesz chciał.

Opublikowano
ok no to pytałem w sklepie u mnie jest boscha czyli 4 kablowa ?? - to taka kosztuje 220zł jakaś uniwersalna. A ten link co dałem na górze co myślicie o niej ??
Opublikowano
Nikt nie mówi że to sonda na 100%, piszę tylko koledze żeby jakiegoś syfu nie kupił bo szkoda jego kasy. Tych sond bez wtyczki boscha jest w cholerę, ma być konkretny model a nie tylko 4 kable, prawidłowe napięcie i już będzie działać. Trzeba by na stronie Boscha poszukać numer konkretnej sondy do Ciebie, a co do sondy z linka to przeczytaj moje wcześniejsze posty i będziesz miał odpowiedź,
Opublikowano

Witam

Dostajesz ostrzeżenie za założenie trzy razy tego samego tematu (mogłeś wykasować dubla jako jego autor) oraz za brak dostosowania tytułu do formatu tytułowania wątków obowiązującego na forum E36.

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png