Skocz do zawartości

Dmuchawa chodzi powietrze słabo leci.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z nadmuchem w e39 525d CR, dmuchawa włączona na maxa (zwykła klima ) a powietrze ledwo co leci nadmuchami, niezależnie czy dmucha zimnym czy ciepłym. Wymieniłem filtry i nie pomogło. Podczas jazdy im szybciej jadę tym większy nadmuch, więc wychodzi na to że chyba jakiś problem z klapami sterującymi strumień powietrza. Dodam, że poprzedni właściciel wymieniał jeża ale kupił jakiś używany nie wiem czy to on coś mi nie bruździ? Czy jeż odpowiada za sterowanie klapami czy tylko za dmuchawę? Lub może jakieś inne pomysły.

Z góry dziękuje za pomoc.

www.facebook.com/bmwbyfazi
Opublikowano
Jeż odpowiada za prędkość nawiewu.A czy jak zmieniasz prędkość nawiewu to jest jakaś zmiana czy nic??

Bardzo mało wyczuwalna, słychać że dmuchawa chodzi szybciej ale powietrze słabo leci.

Opublikowano
Mam problem z nadmuchem w e39 525d CR, dmuchawa włączona na maxa (zwykła klima ) a powietrze ledwo co leci nadmuchami, niezależnie czy dmucha zimnym czy ciepłym. Wymieniłem filtry i nie pomogło. Podczas jazdy im szybciej jadę tym większy nadmuch, więc wychodzi na to że chyba jakiś problem z klapami sterującymi strumień powietrza. Dodam, że poprzedni właściciel wymieniał jeża ale kupił jakiś używany nie wiem czy to on coś mi nie bruździ? Czy jeż odpowiada za sterowanie klapami czy tylko za dmuchawę? Lub może jakieś inne pomysły.

Mialem podobny problem, u mnie nie dzialalo w manualnej klimie ogrzewanie na szybe. Wiatraczek dzialal a powietrze nie lecialo. Okazalo sie, ze spadla mi linka od sterowania klapkami. Jest tam dosyc prymitywny system krzywikowy na linkach zaraz za pokretlem. Wystarczylo u mnie wyjac ekran od nawigacji i i od góry zalozyc spowrotem linke (są ogolnie 3 na ogrzewanie na nogi, kabina i szyba). Moze tesh ci jakas spadla albo ten mechnizm ci cos nawalil. Jak bedziesz mial dojscie do niego z gory to zobacz czy linki sie przesuwają.

Opublikowano

Mialem podobny problem, u mnie nie dzialalo w manualnej klimie ogrzewanie na szybe. Wiatraczek dzialal a powietrze nie lecialo. Okazalo sie, ze spadla mi linka od sterowania klapkami. Jest tam dosyc prymitywny system krzywikowy na linkach zaraz za pokretlem. Wystarczylo u mnie wyjac ekran od nawigacji i i od góry zalozyc spowrotem linke (są ogolnie 3 na ogrzewanie na nogi, kabina i szyba). Moze tesh ci jakas spadla albo ten mechnizm ci cos nawalil. Jak bedziesz mial dojscie do niego z gory to zobacz czy linki sie przesuwają.

I to jest to sterowanie....

Opublikowano
Ostatnio tam zaglądałem i wszystkie linki ok tzn.te zaraz za panelem sterowania. Problemem jest to że niezależnie na co ustawię nawiew to słabo dmucha, chyba ze jest gdzieś głębiej linka od jakiejś klapy, oczywiście oprócz tej z górnego, środkowego nawiewu.
Opublikowano
Ostatnio tam zaglądałem i wszystkie linki ok tzn.te zaraz za panelem sterowania. Problemem jest to że niezależnie na co ustawię nawiew to słabo dmucha, chyba ze jest gdzieś głębiej linka od jakiejś klapy, oczywiście oprócz tej z górnego, środkowego nawiewu.

Jak wlaczasz nawiew powinno byc slychac jak otwieraja sie klapki od wlotu powietrza. U mnie one dzialaly nawet na zepsutym jerzu. Mozesz do nich dojsc i sprawdzic czy sa otwarte poprzez wloty po sciagnieciu calej obudowy od ktoregos z filtrow przeciwpylkowch, oczywsicie wczesniej wlacz nawiew chociarz minimalnie.

Opublikowano

Obydwie klapy przy filtrach się otwierają/zamykają...Usłyszane i sprawdzone manualnie.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co to może być? Czy podłączenie pod kompa może coś pokazać? Może łopatki dmuchawy się połamały lub wypadły, jest taka opcja?

Opublikowano
Prawdopodobnie mam rozwiązanie problemu...chyba coś wpadło do rur nadmuchowych? I tu pytanie czy można się dostać jakoś od środka do miejsce mniej więcej za dmuchawą żeby ją na przykład wyjąć i spróbować sprawdzić przepustowość układu wentylacyjnego? Czy trzeba sciągać górę deski rozdzielczej? Na razie wyjąłem schowek i osłonę pod nim, a także panel klimatyzacji i radio, ale ciężko się dostać dalej.