Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Mam pytanie dotyczące silnika M40 silnik 1.6 (1992r sedan)

gdyż koledze padł właśnie w tym silniku rozrusznik.

mam pytanie czy wszystkie rozruszniki są te same? czy trzeba koniecznie kupić z M40? czy można z nowszego silnika ?O Większej pojemności?? typu.. M50?

Opublikowano
Raczej wszytko to samo czy m40 czy m43 czy m42 czy m44 czy m50 :) wejdź sobie nawet na allegro i zobacz na zdjęcia.

właśnie wizualnie jak dla mnie wszystko to samo :) tylko ciekawi mnie czy jakaś specyfikacja nie bd inna?

Opublikowano

Ogolnie to rozrszniki do e36 robiły dwie firmy BOSCH stosowany w kazdym silniku, i Marelli ktore nie trafialy do jednostek M44 i M50 mimoze pasuja :wink:

W każdym e36 jest taki sam rozrusznik 1,4 kw

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
ja mam m40 1.6 a rozrusznik od 1.8 m40. Tylko masakra u mnie z wymianą była 3 chłopków z warsztatu wymieniało ponad godzine na jakiś przedłużanych kluczach masakra jednym słowem. (wszystkiemu sie przyglądałem)
Opublikowano
Wiesz dlaczego masakra? Bo wziąłeś sobie "mechaników" którzy nie mieli pojęcia jak w tym modelu go wymienić bądź nie mieli odpowiednich kluczy, u Ciebie jak się nie mylę można go nawet od góry wyjąć, u mnie tak samo był zdejmowany kolektor i w cholerę innych części i poza zmasakrowaniem śrub nic więcej nie zostało zrobione. Podjechałem do typa co robi głównie BMW (sam tylko takimi jeździ) i w parę minut wyjął mi go z kanału bo od góry niema opcji.
Opublikowano

Zdejmowanie od dołu w kazdym bmw jest lepsze a jak mieli problem z odkreceniem rozrusznika to chciałbym zobaczyć jak sprzęgło robią :mrgreen:

Ja rozrusznik wymieniam w ok godzinke ( lewarowanie auta na kobyłki troche trwa :twisted:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
a u mnie w ISie nie ma jak wyjac bez wyciagania skrzyni

Nie wiem jak u Ciebie ale w M44 wystarczy skrzynię opuścić (tak żeby sobie na wale wisiała), myślę że w M42 jest identycznie, wiadomo że odpowiednie klucze to podstawa bo dojście szczególnie do jednej śruby jest "średnie".

Opublikowano
powiem Ci ze jak masz skrzynie zalozona i nawet jak zdejmiesz poprzeczke trzymającą jej poduszki to ledwie wciskasz rękę miedzy skrzynie a podwozie, tak wiec nie masz szans wyjąć rozrusznika