Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W poprzednim tygodniu bylem u dealera i pytalem o olej w skrzyni automatycznej i mowil ze sie nie wymienia
http://imageshack.us/a/img594/811/uu5a.jpg
Opublikowano

Wg ASO oleju w skrzyni się nie wymienia do końca żywotności, ale żywotność skrzyni automatycznej w której olej nie był wymieniany (szczególnie w dieslach) wynosi średnio 150 tyś km... oczywiście są wyjątki :)

Ja u siebie wymieniam co 1,5 roku.

Opublikowano
witam ja wymieniłem właśnie dziś X5 2006 r przelot 190 tk ,nie w serwisie ale u gościa który ma pojęci o tym co robi,olej spuszczony był czarny jak ziemia ,koszt 900 zł olej+filtr+uszczelka(olej i części zakupione w ASO ) robocizna 150 zł i jest elegancko :cool2:
Opublikowano

ale jaka skrzynia?

wyczytalem w twoich postach,ze masz silnik 218PS.Jakim cudem wiec wymiana oleju w skrzyni 6HP26 miala by cie kosztowac 300 zl,skoro filtr plus uszczelka kosztuje okolo 200 zl.Do tego dochodzi olej... :duh:

Opublikowano
ale jaka skrzynia?

wyczytalem w twoich postach,ze masz silnik 218PS.Jakim cudem wiec wymiana oleju w skrzyni 6HP26 miala by cie kosztowac 300 zl,skoro filtr plus uszczelka kosztuje okolo 200 zl.Do tego dochodzi olej... :duh:

Tu nie ma żadnych cudów, jeżdżę co roku do firmy specjalizującej się w naprawach i serwisem skrzyń automatycznych i płacę 300 zl za wymianę oleju. Zadzwoń i się zapytaj:

http://www.samko.pl/

Opublikowano

dla mnie wlasnie to albo cuda,albo ktos cie tnie w bambuko :mrgreen:

Za takie pieniadze nie ma szans wymienic oleju w skrzyni automatycznej 6HP26,gdyz sam filtr i uszczelka kosztuja praktycznie te pieniadze.Chyba,ze olej wlewja ci rzepakowy.

Moim zdaniem placisz a wsumie nie wiesz za co? :cool2:

Opublikowano
a mozesz mi napisać za co i ile dokładnie płacisz (oczywiscie nie mowie o cenach z ASO) ?

kupowalem czesci w ASO.

160 zl filtr

80 zl uszczelka

96 zl litr oleju do skrzyni (weszlo 5 litrow)

Opublikowano
No właśnie... w ASO, wiesz jak będę na wymianie oleju w skrzyni to dopytam się dokładnie co i jak, ale nie wydaje mi się żeby ktokolwiek ciął mnie w bambuko :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na pewno ci wymeinili? Czy tylko powiedzieli że wymienili, lub szmatką przetarli korek spustowy...? Ja kiedys bylem w ASO BMW, zlecilem wymiane oleju w moscie tylnim szpera (M3) + skrzynia biegów i fajnie pieknie... Na drugi dzień patrze a tu nawet nakrętki nie były ruszane! A za usługe zapłaciłem! Masakra!

Jaki olej do skrzyni się leje? Z tego co wiem 10l wchodzi...

Opublikowano
mialem taki sam problem...na 90% to olej ze skrzyni biegow...aby sie upewnic podnies auto odrec plasikowa pokrywe i bedziesz wiedzial co i gdzie leci...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ,

Ja bym wymienil olej w skrzyni po 150000km, mialem podobny delemat z moja E38 !!!

Niby sie nie wymienia, a przy 210000km przestal pierwszy bieg chodzic :duh: :cry:

Koszt naprawy 4000zl skrzynia do kompletnej regeneracji byla :cry: ! ! ! !

Ale dowiedzialem sie z innego zrudla, ze wlasnie pomiedzy 150000 a 180000km warto olej wymienic!

Jeszcze cos ciekawego powiem wam, ze jest juz technika wymiany oleju z wyplukaniem tej skrzyni!!!

Super sprawa, bo podobno tam sie tyle osadu zbiera ze szok, oprucz tego tam sa jakies uszczelki przy czujnikach co olej przepycha i to przy tym tez wymieniaja!!! Koszt tego nie maly bo podobno okolo 1500zl, ale zapobiega takim usterka jak ja w moim aucie mialem :cry: :cry:

Dlatego jutro kupuje X5 3.0d z 140000km, i bede szukal zaraz wlasnie takiego fachowca co cos takiego robi !!!!

Ma moze z was ktos pojecie gdzie u nas w kraju ktos? cos takiego robi ???

Pozdrawiam

Carllos1970

Opublikowano
Witam ,

Ja bym wymienil olej w skrzyni po 150000km, mialem podobny delemat z moja E38 !!!

Niby sie nie wymienia, a przy 210000km przestal pierwszy bieg chodzic :duh: :cry:

Koszt naprawy 4000zl skrzynia do kompletnej regeneracji byla :cry: ! ! ! !

Ale dowiedzialem sie z innego zrudla, ze wlasnie pomiedzy 150000 a 180000km warto olej wymienic!

Jeszcze cos ciekawego powiem wam, ze jest juz technika wymiany oleju z wyplukaniem tej skrzyni!!!

Super sprawa, bo podobno tam sie tyle osadu zbiera ze szok, oprucz tego tam sa jakies uszczelki przy czujnikach co olej przepycha i to przy tym tez wymieniaja!!! Koszt tego nie maly bo podobno okolo 1500zl, ale zapobiega takim usterka jak ja w moim aucie mialem :cry: :cry:

Dlatego jutro kupuje X5 3.0d z 140000km, i bede szukal zaraz wlasnie takiego fachowca co cos takiego robi !!!!

Ma moze z was ktos pojecie gdzie u nas w kraju ktos? cos takiego robi ???

Pozdrawiam

Carllos1970

140tyś km? he, to znowu igiełka :D

a tak na serio to:

olej w NOWEJ lub po naprawie skrzyni wymieniamy po 1-1,5tys km, a poźniej co 60 tyś i skrzynia chodzi nawet pół miliona km! Olej w skrzyni ma za zadanie: smarowanie, chłodzenie, przenoszenie napędu... Olej w silniku po 20tyś jest już wykończony, a co wy chcecie od oleju w skrzyni po 150tyś km???

jak się dba, tak się ma :lol:

• 1 miesiąc temu...