Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich szanownych Forumowiczów!!!

Jestem świeżo upieczonym fanem marki i w trakcie zakupu wymarzonej BMW 320d. Kilka egzemplarzy już ogląałem. Mam pewne wątpliwości dotyczące powłoki lakierniczej w tym modelu. Mianowicie część z oglądanych przeze mnie pojazdów miała w kilku miejscach (słupki, nadkola) trochę drobniutkich pyłków zaltopionych w lakierze (wielkości około 1 mm). Czy taka sytuacja może się zdarzyć w przypadku fabrycznego malowania? Czy raczej świadczy to o naprawie lakierniczej pojazdu? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Witam wszystkich szanownych Forumowiczów!!!

Jestem świeżo upieczonym fanem marki i w trakcie zakupu wymarzonej BMW 320d. Kilka egzemplarzy już ogląałem. Mam pewne wątpliwości dotyczące powłoki lakierniczej w tym modelu. Mianowicie część z oglądanych przeze mnie pojazdów miała w kilku miejscach (słupki, nadkola) trochę drobniutkich pyłków zaltopionych w lakierze (wielkości około 1 mm). Czy taka sytuacja może się zdarzyć w przypadku fabrycznego malowania? Czy raczej świadczy to o naprawie lakierniczej pojazdu? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Pyłki świadczą o tym, że samochód był malowany.

Opublikowano
nie koniecznie.Ostatnio jak widzę auta w salonie to stwierdzam że z każdym rokiem powłoki lakiernicze są coraz to gorsze.Dawniej było nie do pomyślenia żeby w nowym aucie był efekt skórki pomarańczy a dziś jest to standart
Opublikowano
nie koniecznie.Ostatnio jak widzę auta w salonie to stwierdzam że z każdym rokiem powłoki lakiernicze są coraz to gorsze.Dawniej było nie do pomyślenia żeby w nowym aucie był efekt skórki pomarańczy a dziś jest to standart

Wez pod uwage to, że dużo samochodów w salonach jest już malowana powtórnie, mimo że są sprzedawane jako nowe bezwypadkowe. Klienci oczywiście o tym nie wiedzą. Co do skórki to jest to efekt stosowania pistoletów niskociśnieniowych. Ale dla przeciętnego zjadacza chleba jest to niewidoczne. Chyba, że mówisz o innym efekcie niz ja myśle, może chodzi Ci o morke?

Opublikowano
...Co do skórki to jest to efekt stosowania pistoletów niskociśnieniowych...

a coz to za bzdury opowiadasz? :lol: .Co ma wspolnego jakosc polozenia lakieru fabrycznego,z tym o czym tutaj napisales?

Opublikowano

a coz to za bzdury opowiadasz? :lol: .Co ma wspolnego jakosc polozenia lakieru fabrycznego,z tym o czym tutaj napisales?

Kolego, pomaluj sobie element satą hvlp. Jak wpatrzysz się dobrze w lakier i znasz się na lakiernictwie, a chyba jesteś lakiernikiem, to zobaczysz o czym mówie :wink: Oczywiście nie chodzi tu o skórke powstałą z winy lakiernika bo to inna bajka.

Opublikowano

Kolego, pomaluj sobie element satą hvlp. Jak wpatrzysz się dobrze w lakier i znasz się na lakiernictwie, a chyba jesteś lakiernikiem, to zobaczysz o czym mówie :wink: Oczywiście nie chodzi tu o skórke powstałą z winy lakiernika bo to inna bajka.

Kamil,tylko mi nie mow ze dasz rade rozpoznac element jakim byl lakierowany pistoletem,czy to HVLP czy inny :mrgreen:

Nie no,teraz to mnie rozwaliles kompletnie.

Opublikowano

Smiej się smiej :wink: Zobacz sobie jak wygląda lakier pomalowany zwykłym pistolem a jak pomalowany pistoletem hvlp. Dla przeciętnego zjadacza nie będzie różnicy, ale Ty, jako lakiernik powinieneś to widziec.

A tak wogóle to znamy się? Z innego forum?

Opublikowano

Nie, Robert :wink: Sprawdz to uwierzysz. I jak już się przekonasz, że jednak mam racje to nie musisz przepraszac za wyśmiewanie się ze mnie :lol: Wystarczy, że oficjalnie tu w tym temacie napiszesz, że jednak miałem racje :wink:

No, wiem zkąd się znamy, to teraz się przedstaw. Czyżbyś i tu Krzysiu zawitał?

Opublikowano
Nie, Robert :wink: Sprawdz to uwierzysz. I jak już się przekonasz, że jednak mam racje to nie musisz przepraszac za wyśmiewanie się ze mnie :lol: Wystarczy, że oficjalnie tu w tym temacie napiszesz, że jednak miałem racje :wink:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Krzysiu? :norty:

Jednak oficjalnie raczej tutaj nie napisze ze miales racje,poprostu bzdury piszesz nie majac o tym zielonego pojecia a podpierajac sie opinia innych,malo wiarygodnych ludzi Kamil :duh:

Opublikowano

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Krzysiu? :norty:

Jednak oficjalnie raczej tutaj nie napisze ze miales racje,poprostu bzdury piszesz nie majac o tym zielonego pojecia a podpierajac sie opinia innych,malo wiarygodnych ludzi Kamil :duh:

Ale jaką opinią? Mówie poprostu co widze Krzychu. Nie pisz, że nie mam o tym pojęcia tylko poprostu dopytaj innych, mądrzejszych odemnie, a wtedy się przekonasz, że te moje bzdury to jednak prawda. :wink: A najlepiej sam sie przekonaj i się przypatrz. Ale troche mi wstyd za Ciebie :mrgreen: malujesz już kilka lat, jesteś dobrym lakiernikiem, od niedawna masz sate hvlp i nie widzisz różnicy między powłoką którą ona kładzie a zwykłe pistole. Troche nieładnie :nienie:

Opublikowano
... Nie pisz, że nie mam o tym pojęcia tylko poprostu dopytaj innych...

sie w glowie poprzewrcalo jak na modertora cie mianowali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ale tak to bywa,jak dyletant mianowany na stanowisko nie godne :duh:

Opublikowano
... Nie pisz, że nie mam o tym pojęcia tylko poprostu dopytaj innych...

sie w glowie poprzewrcalo jak na modertora cie mianowali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ale tak to bywa,jak dyletant mianowany na stanowisko nie godne :duh:

Ok, w takim razie nie będziemy dyskutowac bo i tak się Pan nie przyzna do błedu. A mi nie wypada dyskutowac ze starszymi :wink: Jeszcze jakaś ściana krzywo wyjdzie :mrgreen: Pozdrawiam. A Jacek to bardzo mądry gośc.

Opublikowano

Ok, w takim razie nie będziemy dyskutowac bo i tak się Pan nie przyzna do błedu. A mi nie wypada dyskutowac ze starszymi :wink:

na razie to ty postawiles teze na temat pistoletu HVLP,wiec prosze udowodnij to o czym pisales wczesniej.

Opublikowano
Ale jak to udowodnic? To poprostu trzeba widziec. Przyznaje się odrazu, że kontaktowałem się też na ten temat z Jackiem, bo myślałem, że może z moim wzrokiem cuś nie tak, ale oczywiście potwierdził to co mówie. Sata hvlp tak ma.
Opublikowano

Witam.

Ten temat mnie interesuje.

Moje auto wymaga odrestaurowania.

Technicznie jest dbane, ale wizualnie jest nieciekawie.

Farba odchodzi od myjki ciśnieniowej.

Ponoc metalicu nie można myć ciśnieniem, tak mi lakiernik powiedział co malował mi auto.

Niestety koszt malowania jest zbyt wielki i może sprajem popsikam tam gdzie odchodzi ten klear.

Co muszę użyć aby ponownie nie odpadło?

Dziękuję za poważne odpowiedzi - jestem laikiem i chciałbym to auto jakoś pomalować. :cool2:

Opublikowano
...Ponoc metalicu nie można myć ciśnieniem, tak mi lakiernik powiedział co malował mi auto...

to za to,ze spapral ci samochod powinien to zrobic jeszcze raz.To ze lakier odchodzi od bazy jest tylko i wylacznie jego wina.Nie sluchaj bzdur o tym,ze matallicu nie powinno sie myc pod cisnieniem :duh:

Opublikowano
...Ponoc metalicu nie można myć ciśnieniem, tak mi lakiernik powiedział co malował mi auto...

to za to,ze spapral ci samochod powinien to zrobic jeszcze raz.To ze lakier odchodzi od bazy jest tylko i wylacznie jego wina.Nie sluchaj bzdur o tym,ze matallicu nie powinno sie myc pod cisnieniem :duh:

No bo nie powinno się tego robic. Nie wiem gdzie pracujesz, ale w Polsce tak się nie robi.

Opublikowano

Ale jak odebrałem to lakier był jak tafla wody.

Dopiero obsługa na myjni mi pokazała ze coś sie niedobrego dzieje i że oni tego auta nie skończą myć.

Lakiernik powiedział ze jest zima i mam z dwa miesiące auta nie myć, ale była sól i to chyba moja wina bo juz po miesiącu pojechałem na myjkę.

Co mam zrobic jak wszędzie odchodzi i jest matowe ?

Zerwać do końca i pomalować błyszczykiem jeszcze raz?

Bo kolor juz jest, tylko nie wszędzie chce się odkleić.

Na ponowne malowanie nie stać mnie bo 4 tysiące to za duża kwota.

Opublikowano
No bo nie powinno się tego robic. Nie wiem gdzie pracujesz, ale w Polsce tak się nie robi.

dlaczego bzdury piszesz?,kto ci nawciskal takich glupot do glowy?

I takie cos moderuje forum o lakiernictwie... :mrgreen:

otoz czy to lakier z efektem,czy lakier bez efektu nie ma problemu z myciem jego pod cisnieniem.No chyba ze lakierowany byl przez Kamila vel @ZIEMBA to istnieje prawdopodobienstwo ze lakier bezbarwny bedzie sie odwarstwial.No ale skoro lakieruje sie na zewnatrz,przy temperaturach zimowych,jak to mialo miejsce podczas lakierowania omegi to nie ma sie co dziwic... :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano

dlaczego bzdury piszesz?,kto ci nawciskal takich glupot do glowy?

I takie cos moderuje forum o lakiernictwie... :mrgreen:

otoz czy to lakier z efektem,czy lakier bez efektu nie ma problemu z myciem jego pod cisnieniem.No chyba ze lakierowany byl przez Kamila vel @ZIEMBA to istnieje prawdopodobienstwo ze lakier bezbarwny bedzie sie odwarstwial.No ale skoro lakieruje sie na zewnatrz,przy temperaturach zimowych,jak to mialo miejsce podczas lakierowania omegi to nie ma sie co dziwic... :mrgreen: :mrgreen:

Widze, że jeszcze troche pamiętasz o naszym forum Piotrze. Musiałem się upewnic, że to Ty i dlatego troche naciągłem sprawe :wink: Strsznie obrażalski jesteś, jak mały dzieciak. Trafił się ktoś z lepszą gadaną i uciekłeś z forum. A teraz masz jeszcze jakieś ale, nieładnie :nienie: Do tego osoby którym kiedyś pomagałeś, czli między innymi mi, starsz się teraz oczerniac. A wszystko dlaczego? Bo się obraziłeś jak pięciolatek za to, że ktoś grzecznie zwrócił Ci uwage :duh: Możesz byc dumny z takiego postępowania :duh:

Oczywiście to co napisałem o myjce ciśnieniowej to nieprawda. Dobrze polakierowany element nie ma prawa ulec uszkodzeniu od mycia myjką czy zimną wodą.

Opublikowano

Gdzie tak sobie pomagaliście?

Może i mi ktoś pomoże, bo chcę pomalować sobie autko na taki czarny bez błyszczyka zeby był jak najbardziej matowy.

Co trzeba zrobić żeby taki efekt był ?

Opublikowano

Pomalowałem maskę na próbę na mat. Dzis baza jutro wieczorem reszta.

Koleś z mieszalni nie wiedział co mi poradzić i razem wykombinowalismy ze napewno dobra będzie matpasta.

Jutro próba generalna.

Tylko ile tej matpasty sie dodaje do błyszczyka?