Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponieważ zmieniłem przepływkę zaktualizowałem sobie oprogramowanie w sterowniku silnika SSS-em. Niestety po całej zabawie zobaczyłem w tis-ie że powinienem mieć inne tz. 7789485, a SSS wrzucił 7789485. Próbowałem ręcznie wpisać nowy numer i wykonac aktualizacje, ale niestety nie udało się, albo ja coś zle robię. Proszę o podpowiedz jak to zrobić.

pozdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety nie odpowiem ci bo nie wiem, ale czy mógłbyś opisać procedurę updetu DDE, mam SSS łącze się z autem, ale dalej brak odwagi :cry2:

Może być na PRV

Opublikowano
Wchodzisz w load sw dalej programing-update i tylko popatrz w si czy chce załadować dobry program bo mi załadował zły. I to cała filozofia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wchodzisz w load sw dalej programing-update i tylko popatrz w si czy chce załadować dobry program bo mi załadował zły. I to cała filozofia

Do tego momentu wiem, ale skąd mam wiedzieć czy chce mi załadować to co potrzeba ?. Czy po tym coś trzeba robić jeszcze z EWS ?. Sorki że się wcinam w temat :oops: ale jak co możesz pisać na priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Piszczie tutaj, nie na priv, wszyscy chętnie poczytają, ja oczywiście też :)

Nie dostałem odpowiedzi, temat aktualizacji DDE jest jakiś tabu, nie tylko tutaj, gdzie nie czytam to zaraz temat szybko się ucina :cry2:

Opublikowano

Do tego momentu wiem, ale skąd mam wiedzieć czy chce mi załadować to co potrzeba ?. Czy po tym coś trzeba robić jeszcze z EWS ?. Sorki że się wcinam w temat :oops: ale jak co możesz pisać na priv

Sprawdź SSSem jaką wersję chce wgrać, a następnie sprawdź w ETK czy pasuje do twojego modelu, ale powinno na 99,9% pasować.

Do samego programowania wyjmij bezpiecznik z ASC (ponoć zakłóca proces programowania) i podłącz prostownik, bo cały proces programowania może trwać nawet godzinę.

Powodzenia :cool2:

na razie

Piotr

Opublikowano

Nie dostałem odpowiedzi, temat aktualizacji DDE jest jakiś tabu, nie tylko tutaj, gdzie nie czytam to zaraz temat szybko się ucina :cry2:

Jeżeli nie wiesz o co chodzi, to chodzi o ... :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź SSSem jaką wersję chce wgrać, a następnie sprawdź w ETK czy pasuje do twojego modelu, ale powinno na 99,9% pasować.

Do samego programowania wyjmij bezpiecznik z ASC (ponoć zakłóca proces programowania) i podłącz prostownik, bo cały proces programowania może trwać nawet godzinę.

na razie

Piotr

Dzięki klubau na ciebie zawsze można liczyć, jak nabiorę odwagi to się biorę za to

A czy po zakończeniu wgrywania trzeba wykonać jakieś jeszcze zabiegi ?, ewentualnie czy EWS się nie zmieni itp. Czy normalnie Koniec aktualizacji i jazda, i co np. z kopią zapasową w razie gdyby poszło coś nie tak ? no i jaka szansa jest że coś padnie :)

Edytowane przez piotrek1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli nie wiesz o co chodzi, to chodzi o ... :norty:

dingi :lol:

Opublikowano

A czy po zakończeniu wgrywania trzeba wykonać jakieś jeszcze zabiegi ?, ewentualnie czy EWS się nie zmieni itp. Czy normalnie Koniec aktualizacji i jazda, i co np. z kopią zapasową w razie gdyby poszło coś nie tak ? no i jaka szansa jest że coś padnie :)

u mnie poszło bez adoptowania EWS,

http://images40.fotosik.pl/143/893292456a9bcc79m.jpg

a jeśli chodzi o kopię zapasową to SSSem tego raczej nie zrobisz.(chyba że się mylę, to niech się ktoś wypowie kto się na tym zna)

Musiałbyś ręcznie wygrzebać odpowiedni sterownik DME z płyty Progmana i wgrać go za pomocą Winkfp.

Dlaczego w ogóle chcesz zmieniać oprogramowanie?

Jeśli wszystko dobrze działa to wiesz co się mówi!!!! "Never change a running system"

na razie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

u mnie poszło bez adoptowania EWS,

http://images40.fotosik.pl/143/893292456a9bcc79m.jpg

a jeśli chodzi o kopię zapasową to SSSem tego raczej nie zrobisz.(chyba że się mylę, to niech się ktoś wypowie kto się na tym zna)

Musiałbyś ręcznie wygrzebać odpowiedni sterownik DME z płyty Progmana i wgrać go za pomocą Winkfp.

Dlaczego w ogóle chcesz zmieniać oprogramowanie?

Jeśli wszystko dobrze działa to wiesz co się mówi!!!! "Never change a running system"

na razie

Może nie tak że CHCĘ cz MUSZĘ, ale chcę wiedzieć gdybym w przyszłości np. musiał lub chciał :)

Dzięki za info. Co do kopii znalazłem coś takiego

http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=1509646

Opublikowano

na razie

Piotr

I właśnie tego jednego procentu mi zabrakło! Wrzucil mi 7789483, a w ETK pisze że ma być 7789485.

Piotr a wiesz może jak manualnie wprowadzić wersje jaką ja chce, bo tą co on proponuje różni się od tej podanej w ETK?

pozdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

na razie

Piotr

I właśnie tego jednego procentu mi zabrakło! Wrzucil mi 7789483, a w ETK pisze że ma być 7789485.

Piotr a wiesz może jak manualnie wprowadzić wersje jaką ja chce, bo tą co on proponuje różni się od tej podanej w ETK?

pozdr.

A jaką masz wersję SSSa ?

Opublikowano

Jakoś nie wydaje mi się żeby brakowało tam jakiś plików bo tą przepływkę zmieniono już w 2001r.

Jeżeli ktoś ma jakieś info na ten temat to proszę o odp.

pozdr.

Opublikowano

pozdr.

Nie znam się na dieslach, ale czytałem ze w 2000 lub 2001 roku zmienili dostawce przepływek i od nich zależy to czy musisz robić update lub go nie możesz robić.

Jeśli patrzyłeś w ETK to widziałeś z pewnością że 7789483 jest dla przepływki 2247002 i jest z 2001 roku, a 7789485 dla przepływek 7787076.

Ręcznie możesz wgrać wersję taką jak chcesz za pomocą Winkfp, SSSem raczej się nie da.

Nowsze wersje SSSa lub pliki z ISTY nie są potrzebne, bo po 2004 roku nie było już żadnych zmian w oprogramowaniu.

Opublikowano

Właśnie ja powinienem mieć przepływke 7787076 bo byla zmiana ponieważ stare były felerne.

Niestety ja nic jeszcze nie robiłem Winkfp.... Mógłbyś coś skrobnąć jak się do tego zabrać?

pozdr.