Skocz do zawartości

[E39] drugie bmw w zyciu, pare kłopotów, kontrolki itp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Po ... rocznej nieobecności na forum :oops: od czasu gdy miałem e36, nastało od paru dni E39 z czego jestem zadowolony. 97 r tdsA

Jednakże tego modelu bmw jeszcze nie znam... i mam pare kłopotów.

1. Czy system ma autodiagnostyke- np w e36 jak padl jakis czujnik np abs, wymienialem i nie trzebabylo bledu kasowac, bo po podpieciu nowego zaczynalo wszystko |"hulac"| :)

2. Świeci mi kontrolka poduszki, znalazlem kostke zoltą odpieta pod fotelem kierowcy -wpialem zdaje sie w napinacz bo tam to miało być (byla wypieta i zaizolowana? o co lotto... ) podpialem ale poduszka nadal swieci,

a)jest od tego kabla jeszcze czarna mala wąska paro pinowa kostka i nie wiem gdzie to wpiąć?

3. Świeci mi kontrolka (!) -> oraz komunikat brem-coś tam prufen- sprawdz hamulce czy coś w tym stylu. Płyn jest ok, gosc wymieniał klocki podobno, fakt są ok. Więc nie wiem o co lotto?

4. Wystaje mi kabel z podsufitki z tylu przy szybie z wtyczka zakręcaną- podejrzewam ze to od telefonu, ale nie mam anteny .. powinna byc przyklejona chyba od wewnatrz do szyby taka mala plaska tak??

5. Jakie ona ma złącze -to okrągle czy na OBD II (jezeli obdII to gdzie ono jest? ) bo mam interfejs to by się pobawił....

6. Czy wszystkie e39 mialy pilota? Moj nie ma... zamykam z kluczyka :(

To poki co tyle pytan. Bardzo proszę odpiszcie koledzy szczegółowo., chcialbym szybko usprawnic fure na 100% i cieszyć się z niej bo fajna ta bestia :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Wtam!

2. Nie wystarczy wpiąć kostki, musisz jeszcze skasować błąd interfejsem diagnostycznym

3. Zobacz czy wymienił razem z klockami czujniki zurzycia, jeśli nie to masz odpowiedz

5. Złącze powinno być pod maską okrągłe 20 pin

7. Tak ma być

Opublikowano
8. Czy da się wyłączyć oświetlenie wnętrza na stałe- bo widze jest przycisk przy lampce ale to jednorazowo działa, jak otworze znowu drzwi to znowu zaswiecają się, a chcę żeby nie świeciły się w ogole. Da się tak? =opcja wykręcenia zarowek oswietlenia wnętrza odpada :nienie:
Opublikowano

1. Trzeba bład skasować

2. Bład do kasacji - poduszka potrafi się zaświecić nawet po odpięciu i ponownym założeniu aku.

3. jak ktoś pisał czujniki prawdopodobnie

4. antena w e39 to boczna szyba w touringu (wygląda jak ogrzewanie) w sedanie nie wiem

5 patrząc od przodu auta po prawej stronie bliżej filtra kabinowego

6 wszystkie miały pilota (otwieranie zamykanie i jak w moim przypadku otwieranie klapy w turasie), pilotów były dwa rodzaje, kluczyk taki duży cały gumowany (starsze modele) i tai mały płaski z logo BMW kolorowym nowsze modele

7. tak ma być

8. tak ma być i nic nie zmienisz pilotem można dodatkowo włączyć światło w środku z daleka ale wyłączyć nie da rady

Czyli na kompa 5 min i wszystkie twoje problemy powinny zniknąć

Opublikowano
8. tak ma być i nic nie zmienisz pilotem można dodatkowo włączyć światło w środku z daleka ale wyłączyć nie da rady

da sie !

wystaeczy środkowy knefel przy lampce przytrzymać z 6 sekund

a włanczasz pojedynczym naciśnięciem

Opublikowano

Dajan dzięki - zadziałało :8)

9. Czy radio BMW business RDS - jest z kodem? Chodzi o to ze muszę wyciągnąć akumulator z auta...a kodu do radia nie dostałem i boję się, że jezeli jest kodowane to będzie problem po załozeniu aku z powrotem....

Opublikowano

wymuj śmiało - nic się nie stanie

jak miałem wyjęty tak gdzieś na miesiąc to jedynie wykasowały się wszystkie błędy

Opublikowano
o to super;]

dzieki serdeczne kolego-jestes zbawicielem na tym forum dla mnie hehe :mrgreen: :mrgreen:

bez przesady -- po prostu wszystko co koledzy opisują na forum u mnie się spierdzieliło :D