Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Naprawiałem ostatnio cieknący wtrysk, lecz nadal pojawia się "tęczowa" plamka pod autem. od strony wtryskiwaczy jest już sucho i w aucie nie czuje się paliwa, ale nie wiem gdzie teraz szukać wycieku. może ktoś przerabiał ten problem?
Opublikowano
idziesz do sklepu,prosisz o duży karton.Wieczorem rozkładasz go,najeżdzasz autem,rano patrzysz gdzie plamka i patrzysz w lini prostej ku górze.Możesz też umyć wszystko i szukać wycieku po umyciu silnika
Opublikowano

mi ciekło ...z nastawnika pompy wtryskowej (wymiana uszczelek nastawnika u pompiarzy i tam chyba to ponowne dokładnie ustawienie nastawnika wyniosło mnie 300zł)

ciekło mi też ze skorodowanego przewodu paliwowego ....przeżarty był na jednym z mocowań przewodu na środku pod autem ciekło tak ..że plamy na parkingu jeszcze są ..od dwóch lat

..generalnie siara ...puszczać takie tłuste i niespieralne szczochy :)

Opublikowano
dzięki za informacje, ale widzę ze chyba mało jest szczęśliwych posiadaczy TDS na forum albo są tak niezawodne, że nie ma o czym pisać, ja umyłem silnik i jeszcze testuje (trochę brak czasu)
Opublikowano
zlokalizowałem wyciek, zdziwiłem się trochę bo okazało się, że paliwo już nie cieknie tylko olej kapie z miski olejowej, ktoś zasilikonował śrubę spustową i miejsce przy bagnecie, jest tam jakiś oring i ktoś go uszczelnił silikonem ale mało skutecznie. tak więc przy wymianie oleju muszę przegwintować śrubę i dać nową podkładkę
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
niestety problem powraca, wymieniłem olej i usunąłem wycieki z dołu ale zlokalizowałem jeszcze jeden wyciek z góry, widać jakiś ciemny płyn za alternatorem, z czego tam może się sączyć?
Opublikowano

Ciemny płyn ....jedyny ciemny a raczej czarny to olej ...zawór EGR może jedynie pluć troszkę olejem na alternator.

Nie wiem ...mnie też krew zalewała z tymi wyciekami. Cały obieg ropy w aucie dość łatwo prześledzić bo to prosta konstrukcja. Ściągnij osłony plastikowe z dołu i na kanale popatrz uważnie. Polecam dobrą latarkę albo światło.

Zdejmij kolektor dolotowy i oblukaj dokładnie pompę jak i dwie uszczelki tego (cholernego) nastawnika. Tam jak się ściągnie kolektor to między pompą a blokiem silnika jest ...tj. pod pompą (ale widać z góry) jest rowek/korytko w bloku. Nieszczelność uszczelek nastawnika powodowała że tam miałem małe jeziorko z ropy.

Opublikowano
Dzieki NEST, z tego co mówisz wynika ze z góry raczej nie ma co szukac wycieku tylko z dołu, ale za alternatorem jak poswiecilem latarka widac spływającą stróżkę chyba oleju (chociaz ropa spływajac tez moze sciemnieć). na dole śruba i oring wymienione, a kumpel mi mowil ze trzeba rozmontowac gore i alternator zeby stwierdzic skad cieknie
Opublikowano
niestety to ropa zrobila sie ciemna splywajac z nastawnika pompy, wlasnie wrocilem od pompiarza i mam dylemat - samo uszczelnienie 250 zł, problem w tym ze za miesiac znow moze cieknac. wariant 2-gi to zrobienie pompy z gwarancja ale koszt 850 zł, problem w tym ze baba mnie zabije :(
Opublikowano

to jakiś kijowy pompiarz skoro mówi że po uszczelnieniu po miesiącu może być tak samo.Pojedz lepiej do kogoś innego.

Druga sprawa to to że chyba chce Cię naciągnąć na regeneracje dobrej pompy wtryskowej...

Opublikowano
503066262 to ten numer ,gość ma na imie Krystian,starszy facet ale cie nie oszuka robi tylko Bmki i nawet można się z nim dogadać jeśli sie go zna co do zapłaty.Kiedyś brakowalo mi kasy rozlozyl mi na raty.Robi tylko Bmki warsztat praktycznie w centrum Katowic.
Opublikowano
nie ma sprawy,polecam sie na przyszłość :D ,też mam problemy z mym Tdskiem,tyle przy nim robie i caly czas coś wyskoczy,jak paliwo mi ciekło to naszczescie na weżyku :mrgreen: .
  • 2 tygodnie później...