Skocz do zawartości

elektrozawory w układzie klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś ma doswiadczenie w czyszczeniu/regeneracji elektrozaworów w układzie klimatronika?...te przy lewym nadkolu...

czy mozna to zrobić samemu? i czy trzeba rozpinac układ chłodzenia ( spuszczać płyn)?...Chetnie zrobiłbym to sam...

Opublikowano
Kupujesz uszczelki z allegro, płynu schodzi jakiś litr, wyjmujesz, czyścisz, składasz i tyle. Maks godzina pracy. Tylko musisz zapytać sprzedawcy, czy Twoje zawory mają takie uszczelki jak on sprzedaje. Tylko jeden rodzaj uszczelek jest w obiegu, a zaworów było kilka modeli.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Narazie nie kupuj nic poprostu czasem się lubi podwiesić któraś ze stron lub wtyczka przyśniedzieje. Mi szalała strona pasażera na maxa grzał KUPIŁEM drugi elektrozawór i wywaliłem kase w błoto poprost przyśniedziała wtyczka,
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, a wiecie moze czy trudno jest wymienic te zawory na wrsje z dodatkowa pompą klimy?

Mozna nie drogo dostac taki komplecik, natomiast nie wiem jak z podłączeniem tej pompy?

Czy tam musi byc jakas dodatkowa wiazka?...bo mechanicznie żaden problem, poprostu w to samo miejsce sie montuje i ok...ale nie wiem jak z zasilaniem tej pompy?

Przekładał to ktos?

Opublikowano

do pompki powinna być luźna wtyczka

jak z kumplem rozebraliśmy elektrozaworki to okazało się że gumki całe rozwalone

też nie spuszczaliśmy płynu a tylko po naprawie dolaliśmy nowego

a sam silniczek pompki wymieniłem mu bez wyjmowania całości z auta - fakt że paskudna dłubanina ale da się i wtedy płyn nie cieknie bo pompka jest szczelna a silniczek to osobny element

Opublikowano

Ale jesli nie miałem wczesniej tej pompki ( tzn nie mam aktualnie) to powinienem miec ta wtyczke ?...jest standardowo poprowadzona?...bo ja mam w planie dołozyc pompe i nie wiem czy trzeba dokupowac tez wiązke..

?

Opublikowano

akurat to powinno być bo wiekszość aut ma pompkę

zdejmnij rure z fltra pyłkowego i zobacz czy nie jest gdzieś tam zaczepiona o wiązkę