Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zakupiłem 530d w manualu i wydaje się być zamulona. Poprzedni właściciel jeździł b wolno i prawie w ogóle nie używał turbiny ( kierowca tira :D). W porównaniu do mojego ostatniego auta (vw passat 1.9 tdi pd 116 km) przebieg rozwijania mocy wygląda całkowicie inaczej. Tam po przekroczeniu ok 1800-1900 obrotów wciskało w fotel, a tutaj zaczyna się coś dziać dopiero od 2500-2800, ale nie jest to bardzo gwałtowny przyrost mocy. Mam więc pytanie jak prawidłowo powinna przebiegać krzywa mocy w 530d?

Opublikowano

Od 1500-1700 obr. powinno się już duuużo dziać w 530d. W moim 525d od tego zakresu obrotów się już bardzo ładnie dzieje więc w 530d powinno się dziać jeszcze lepiej.

Pzdr.

Opublikowano
A co do Twoich objawów to ja tak miałem dopóki nie wyczyściłem filterków na zaworkach egr i turbiny...tego samego dnia wymieniłem jeszcze odmę i przeczyściłem przepływkę,poprawa była znacząca :D
Opublikowano
Adam (Auto classic service) z raszyna albo Krzysztof Seweryn z Targówka ul.Żyzna...

Tylko że do tych specjalistów musisz się umówić dzisiaj żeby mieć wizytę w październiku :roll:

Opublikowano

Moje auto tak jeździło, jak było uwalone sterowanie podciśnieniowe turbiny, tzn. przepalony wężyk.

Do 2900 ledwo się kręcił a później zaczynał ciągnąć, ale też kiepskawo. Spalanie oczywiście drastycznie spadało - zamiast "zamykania" licznika, pokazywał max ok. 10l.

Opublikowano
Sprawdź czy działa układ sterowania turbiny (niech ktoś go przegazuje, Ty zaglądaj czy cięgno przy turbo się rusza w zależności od obrotów, a najpierw sprawdź ręką czy w ogóle się rusza). Najlepiej poświęć troszkę czasu i sprawdź wężyki podciśnienia przy okazji zdejmij kolektor ssący sprawdź stan klapek i wyczyść EGR składająć wszystko sprawdź szczelność układu od turbo do kolektora. U mnie pomogło (przecięty wężyk). Dobrze też pojechać na hamownie i sprawdzić ile zostało z fabrycznych obietnic. pozdrawiam.
Opublikowano
dzieki za podpowiedzi, problem w tym że nie mam żadnych narzędzi. może jest ktoś z wawy lub okolic chętny poświęcić jeden wieczór w zamian za dobrą flaszeczkę lub krate piwka :D ?
Opublikowano
dzieki za podpowiedzi, problem w tym że nie mam żadnych narzędzi. może jest ktoś z wawy lub okolic chętny poświęcić jeden wieczór w zamian za dobrą flaszeczkę lub krate piwka :D ?

Może pora kupić narzędzia(chcąc oszczędzać na mechanikach kiedyś trzeba zacząć) niż flaszki. W końcu nikt się nie urodził z kompletem podręcznym :) niestety. Ewentualnie szukaj mechanika co wymieni Ci połowę samochodu niepotrzebnie, a później się okaże że starczyło by na nowy :) pozdrawiam.