Skocz do zawartości

320d - Zalany reflektor, nie działa xenon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przestał mi świecić jeden xenon. Myślałem, że po prostu żarnik padł. Ale okazało się, że klosz mam lekko pęknięty i po jeździe w mega deszczu jest trochę wody/wilgoci w środku.

- jak sprawdzić co padło?

- co przypuszczalnie mogło paść w wyniku zmoczenia wnętrza reflektora?

- albo taki zbieg okoliczności że zmoczyło reflektor i akurat padł żarnik.... ale raczej niemożliwe

- jak oczyścić, osuszyć reflektor żeby coś jeszcze z tego było (pęknięte jest przezroczyste czoło reflektora, i taka cześć bym najchętniej tylko wymienił, bo widziałem, że można kupić osobno.)

pozdr

michal

Edytowane przez sampek

pozdrawiam

michal

Opublikowano
  • Członkowie klubu

proszę zmienić tytuł wątku

viewtopic.php?f=69&t=117886

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano
mi ostatnio przestał palić jeden xenon. Myślałem, że to tylko żarnik a przepaliła się przetwornica i zapalnik (taka mała kostka z której wychodzą kable zasilające żarnik. Zacznij od najprostrzej czynności czyli sprawdzenie czy żarówka D2S się nie przepaliła. Jeżeli to nie to to pozostaje wykręcić lampę, osuszyć ją i zobaczyć czy zaskoczy.
Opublikowano
  • Autor

po samym żarniku widać jakoś, że jest przepalony? Czy pozostaje sprawdzenie innego w jego miejsce?

btw. ktoś ma namiar na klosze do e46 po lifcie? Kiedyś się rozglądałem bo mam trochę porysowane i sporo tego było na allegro itd. a teraz jakoś znaleźć nie mogę, znalazłem jedynie takie pod 200zł sztuka.

pozdrawiam

michal

Opublikowano
Najprościej chyba przełożyć na chwilę żarnik do sprawnej lampy i na odwrót, będziesz miał pewność. Chyba najlepszy źródłem będzie Allegro, musisz obserwować.
Opublikowano
.....kolego przedewszystkim OSUSZ to wszystko i dopiero po tym szukaj przyczyny.....
(*pozdrawiam*)
Opublikowano

btw. ktoś ma namiar na klosze do e46 po lifcie? Kiedyś się rozglądałem bo mam trochę porysowane i sporo tego było na allegro itd. a teraz jakoś znaleźć nie mogę, znalazłem jedynie takie pod 200zł sztuka.

kolego po klosze to tylko aso 276pln szt

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie prawda. Ja kupiłem na allegro nowe, oryginalnie zapakowane po 185 pln/szt.

Tu widać, jak to wygląda:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71167&start=40

Fakt, że trzeba polować, gośc od którego kupowałem wystawia czasem nowe partie.

Z resztą wystarczyło wpisać "e46 szkło" w allegro i jest:

http://allegro.pl/bmw-3-e46-szklo-reflektora-i1204135272.html

Jeśli to reklama, to proszę o usunięcie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam jesli chcesz kupić klosze to ja mam na sprzedaż za całkiem dobre pieniądze jesli jestes zainteresowany to pisz na priv. tak jak kolega wcześniej pisał w serwisie klosze są po 273 złote sztuka a jeżeli nie chcesz nowych bo to jednak trochę kasy kosztuje to mogę ci sprzedać dwa w dobrej kasie i po wymianie nikt się nie zoorientuje że jeden nowy drugi stary bo sa z tego samego auta, ale to twoja decyzja.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
  • Autor
mi ostatnio przestał palić jeden xenon. Myślałem, że to tylko żarnik a przepaliła się przetwornica i zapalnik (taka mała kostka z której wychodzą kable zasilające żarnik. Zacznij od najprostrzej czynności czyli sprawdzenie czy żarówka D2S się nie przepaliła. Jeżeli to nie to to pozostaje wykręcić lampę, osuszyć ją i zobaczyć czy zaskoczy.

osuszona itd i nie dzial dalej. zarnik jest ok (sprawdzilem w drugiej lampie)

czyli pozostaje prawdopodobnie padnieta przetwornica (raczej wyglada na szczelna i nei sadze zeby akurat jej wilgosc zaszkodzila (z reszta jest na zewnatrz reflektora i tak..) lub/i ten zapalnik...

pozdrawiam

michal