Skocz do zawartości

Nie dziala pilot w kluczyku...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z kluczykiem, nie dziala mi pilot, kilka tygodni temu wszystko bylo ok, potem tylko zamykal a czasem otwieral, rozebralem kluczyc, po zlozeniu, nie dziala nic, od czasu do czasu zamknie.

Probowalem go programowac wedle instrukcji z forum, kilkanascie razy na dwa rozne sposoby jednak bez rezultatow.

Dzisiaj dzisiaj zrobilem 150km myslalem ze sie nalduje i bede mogl go zaprogramowac, jednak dalej nic.

Czy ktos ma jakis pomysl?

Dzieki

Opublikowano
Naladuje ? Tam w kluczyku jest chyba bateria ktora nalezy wymienic. Bo nie czaje juz o co chodzi?
Opublikowano
może masz popsuty moduł komfortu a nie kluczyk, szczególnie dzieje się tak w gorące dni
Opublikowano
  • Autor
a za co odpowiedzialny jest ten modul? gdzie on sie znajduje? czasem uda sie auto zamknac z pilota...
Opublikowano
Naladuje ? Tam w kluczyku jest chyba bateria ktora nalezy wymienic. Bo nie czaje juz o co chodzi?

W E39 po lifcie kluczyk jest nierozbieralny, w środku jest akumulatorek który ładowany jest przez stacyjkę podczas jazdy. (przypominam przy okazji o koniecznośći właśnie z tego powodu używania czasami klucza zapasowego).

Opublikowano
Spox o tym nie wiedzialem :cool2:
Opublikowano
  • Autor
slyszalem, ze jak otworzy sie ten kluczyk to on automatycznie sie "psuje" - taki mechanizm obronny, czy to prawda? Mowil mi to mechanik w bmw (anglia)
Opublikowano
slyszalem, ze jak otworzy sie ten kluczyk to on automatycznie sie "psuje" - taki mechanizm obronny, czy to prawda? Mowil mi to mechanik w bmw (anglia)

Nie sądzę, że jest to mechanizm obronny. Po prostu ten kluczyk jest nierozbieralny - dlatego ma akumulator wbudowany i ładowany ze stacyjki. Pewnie jest obliczony na jakieś 10-15 lat. A jak padnie to już nie problem fabryki tylko klienta żeby się bujał do ASO i bulił niemałe pieniądze za nowy kluczyk. Choć jak ma zapasowy to na zapasie jeszcze trochę się pokula. Sądzę, że ten kluczyk jest tak złożony, że próba jego rozklejenia/rozwarstwienia bardzo często kończy się jego uszkodzeniem ale raczej głównie z winy rozbierającego. Co do kodowania kluczyka - jeśli nie chce Ci się zakodować pod domem podjedź w jakieś miejsce wolne od zabudowań i linii wysokiego napięcia - często zakłócenia wywoływane przez różne linie elektryczne lub stacje bazowe telefonii powodują zagłuszanie sygnału z kluczyka i brak reakcji na jego kodowanie (sam się ostatnio o tym przekonałem jakieś 2 miechy temu jak w rejonie supermarketu i obszarów kolejowych nie mogłem za chińskiego boga zakodować klucza - pojechałem do domu i tam bez najmniejszego problemu za pierwszym razem kluczyk się zakodował).

Jeśli to nie pomoże to wtedy raczej przyczyny szukałbym w module komfortu.

Pzdr.

Opublikowano

Witam,

U mnie tez pilot przestal dzialac wiec delikatnie rozcialem kluczyk stanlejem i wstawilem taka sama baterie jaka jest montowana orginalnie i teraz dziala calkiem niezle.

To jest bateryjka ktorej potrzebujesz. niestety mocowanie jest odrobinke innie tak ze przy lutowaniu trzeba sie wykazac kreatywnoscia :)

http://ie.farnell.com/panasonic/vl-2020-hfn/battery-rechargeable-lithium-2020/dp/8806551?Ntt=880+6551

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Ja też rozebrałem kluczyk i naładowałem baterię ładowarką od telefonu i od tej pory kluczyk działa bez problemowo.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
skoro kluczyk czesem zamknie to nie jest zepsuty? tak mam to rozumiec? jednak po padlaczeniu do kompa nie bylo bledu z modulem k? jutro rano pojade gdzies na pole, moze uda mi sie go zaprogramowac.
Opublikowano
  • Autor

jesli nie, to wymienie bateryjke, a na koncu zabiore sie za modul, pewnie bedzie to troche wiekszy koszt.

Panowie dzieki za pomoc.

Opublikowano
mam bmw e39 z 1996 i moj kluczyk rowniez nie dziala nawet po wymianie bateri.moze ktos i mi pomoze?