Skocz do zawartości

318i wentylator na chłodnicy - kiedy sie kreci?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam 318 z klimatyzacja, wiec przed chłodnica jest zamontowany dodatkowy wiatrak.

W jakich okolicznosciach wiatrak powinien zaczynac działac?

Dodam ze układ klimatyzacji mam niesprawny.

Kiedys miałem problemy z wychładzaniem silnika w czasie stania w korku... myslałem ze w takiej sytuacji powienien sie właczyc aby wspomagac wisko, pozostał jednak nieruchomy.

Silnik wentylatora mam sprawny, po zwarciu na krotko działa choc jedynie na jednym biegu.

________

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z regulaminem i formatem tytułowania wątków dla działu E36 albo następnym razem dostaniesz ostrzeżenie, a Twój temat zamknę. mattiss

Opublikowano

Ten wiatrak jest od klimy i nie ma nic do chłodzenia silnika. Klima niesprawna - wiatrak nie chodzi.

Zmień termostat, przepłukaj układ chłodzenia i zmień visco.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

grzeje sie gdy stane na dłuzej w korku..szczegolnie teraz gdy ciepło. Za pomoca włączenia ogrzewanie wychładzam silnik.

Mysle ze wynika to z uszkodzenia osłony pomiedzy silnikiem a chłodnica, wiec kupuje ją i licze na ustanie problemu.

Opublikowano

Wisko miałem rzeczywscie padniete ale juz je wymieniłem, troche to pomogło (czas nagrzewania jest dłuzszy) ale nadal nie osiagnałem pełnej sprawnosci.

Układ chłodzenia mam odpowietrzeony, i zalany nowym płynem. Jesli osłona nie pomoze wezme sie za termostat.