Skocz do zawartości

ABS problem...please help

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z ABS.

Pierwsza sprawa..wogóle nie czuje pulsacji w pedale kiedy ABS się niby włancza .

Jak hamuje i ABS sie włancza to słysze dzwięk tak jak by silniczek elektryczny chodził gdzieś tam pod maską... i ten dzwięk nie przestaje jak puszczam hamulec on trwa przez około 5 sekund po tym co puszcze pedał.

Przy normalnym hamowaniu jak jedno koło wpadnie w dziure to słysze ten dzwięk przez kilka sekund po tym co przestaje hamować.

Swiatełko ABS się pali jak zapalam auto i gaśnie po sekundzie... Nie włancza się podczas jazdy ani kiedy hamuje.

Opony są w dobrym stanie..hamulce i tarcze nowe..płyn hamulcowy nowy.

A ja :mad2:

Czy to jest normalne przy BMW E36 czy coś jest nie tak?

Jakieś porady? Dziękuje i Pozdrawiam

Opublikowano
Mam takie same objawy!!! Wszystko tak jak napisałeś, również prosze o jakieś opinie osób lepiej obeznanych w bmw. Pozdrawiam!!!
kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano

Ja tam nic nie słysze, ale i się nie wsłuchiwałem. Kontolka zapala sie na początku i później gaśnie.

Co do jazdy to jak wcisnę pedał hamulca do końca to zamiast blokowania kół i pisku mam jakby odgłos chrobotania. ABS działa. Jest dobrze. Nie dotykam.

Opublikowano

Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że problem może być z agregatem ABS. Fakt że auto nie hamuje tak jak z ABS-em powinno, świadczy o tym że pompka w agregacie nie wytwarza ciśnienia, po to aby po chwili upuścić ,czyli wprowadzić układ do pracy. Dowodem tego, że ABS się uruchamia przy ostrym hamowaniu jest praca silniczka, którą słyszysz. Brak zapalonej kontrolki na stałe świadczy o tym, iż nie ma problemów w sterowaniu.

Tak więc w swoim dylematowaniu rozpocząłbym od agregatu.

Poczekaj jeszcze na wypowiedź innych, może ktoś miał podobny problem.

Opublikowano
Dla auta będzie to szkodliwe, gdy ABS-u nie będzie w chwili, kiedy będzie potrzebny, a zbliża się zima. Zresztą co będzie gdy ABS zadziała nagle, bo niewiemy co jest usterką tego że nie działa, tak sam od siebie w chwili kiedy Ty już się przyzwyczaisz do jazdy bez.
Opublikowano
Witam, mam problem z ABS.

Pierwsza sprawa..wogóle nie czuje pulsacji w pedale kiedy ABS się niby włancza .

Jak hamuje i ABS sie włancza to słysze dzwięk tak jak by silniczek elektryczny chodził gdzieś tam pod maską... i ten dzwięk nie przestaje jak puszczam hamulec on trwa przez około 5 sekund po tym co puszcze pedał.

Przy normalnym hamowaniu jak jedno koło wpadnie w dziure to słysze ten dzwięk przez kilka sekund po tym co przestaje hamować.

Swiatełko ABS się pali jak zapalam auto i gaśnie po sekundzie... Nie włancza się podczas jazdy ani kiedy hamuje.

Opony są w dobrym stanie..hamulce i tarcze nowe..płyn hamulcowy nowy.

A ja :mad2:

Czy to jest normalne przy BMW E36 czy coś jest nie tak?

Jakieś porady? Dziękuje i Pozdrawiam

:D

Mi pedał pulsuje, to wiem bo ostatnio cud 126 p wyskoczył mi prawie przed maskę i gdyby nie ABS to pewnie już bym klepał becię.

Nic mi się nie włącza podczas hamowania(jeśli tak masz to według mnie masz zepsuty układ hamowania -- bo o tym mówią świecące kontrolki podczas jazdy)

, żadne kontrolki ---- tylko przy zapalaniu autka (ale potem oczywiście gasną :D ).

Nie słysze żadnych silniczków po zakończeniu działania ABS( w trakcie coś tam chrzęści :norty: )

Miałem AUDI 80 B3 2.0 z ABS-em opcjonalnym czyli można było wyłączyć.

Efekt taki z właczonym krótsza droga hamowania(tylko w lecie)

Wyłączyłem, wcisnąłem hamulec, blokada kół, czarny ślad na jezdni.

Kuknij sobie bracie na małopolskie polecane warsztaty i przejedź się tam, bo HAMULCE DECYDUJĄ O TWOIM ŻYCIU :!: :!: :!: :!: :!:

Pozdrawiam i Życzę Miłego Dnia.

Sebastian.

>>>>Zapraszam na swoją stronę!!!!<<<<

Opublikowano
Dobrze...dziękuje bardzo za porady. Podjade żeby sprawdzić ABS na komputerze...tylko miałem nadzieje że nie będe musiał więcej kasy wydawać u mehanikach którzy mogą mi znów powiedzieć "nie wiemy" trudno się mówi. ,,, Pozdrawiam
Opublikowano

zrób sobie lepszy myk!

zdemontuj schowek i tam jest komputer od ABSu taka metalowa puszka przykręcona pionowo do góry.... odłącz aku i wypnij z niego złącze czyli tą wtyczkę długa! i włącz spowrotem akumulator!!!

następnie przejedź się i zobacz jak hamuje! powinna ci swiecić kontrolka ABSu a hamulce powinny być twardsze..... potem podłącz spowrotem wtyczkę i porównaj ! pedał powinien byc bardziej mieki i czuły na dotyk a hamulec bardziej skuteczniejszy....

PAMIĘTAJ O AKUMULATORZE PRZY DOTYKANIU CZEGO KOLWIEK WCZEŚNIEJ