Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie, jestem nowy na forum, kupiłem sobie niedawno BMW E 32, nawet bardzo zadbany egzemplarz, dowiedziałem sie o tym jak zaczepiali mnie ludzie nad morzem i zreszta w kilku miejscach gdzie sie pojawiałem. kupiłem je tylko po to rzeby pojecha nad morze z rodzinka, w zeszłym roku byłem audi 100, też kupione tylko na wakacje. ale zdecydowanie powiem i potwierdze że E 32 jest zajebiście wygodne fajne autko, nawet jak jade teścia mercedesem W 210 to już jakoś inaczej, dylemat teraz mam taki czy to sprzedac czy sobie zostawic. jeździ mi sie tym bardzo przyjemnie, a co mnie cieszy to w tak starym aucie sprawna jest klimatyzacja ( chyba climatronik 2- strefowy). wnętrze jest w idealnym stanie, piękny welurek bez jakiejkolwiek dziórki, wszelka elektryka działa, szyby lusterka itp. ogólnie prawie jak igiełka, mam w niej zwykłą instalacje gazową, spalanie przy spokojnej normalnej jeździe w granicach 15 litrów gazu, skrzynia manual, szkoda że nie trafił mi się ładny zadbany automat,

do rzeczy, mam mały problem z ogrzewaniem tylnej szyby, świeci włącznik ale szyba nie grzeje, i powiązane jest z tym zasilanie anteny od radia która też jest w szybie. czy może ktoś wie w czym problem? radio mi gra ale w zależności od miejsca raz lepiej a raz gorzej.

koledzy namawiaja mnie na zamontowanie nowej gdzieś w błotniku, ale ja tego nie zrobie!!!

prosze o odpowiedź, bo puki nie zdecyduje sie na sprzedaż to chciałbym żeby w beci nadal wszystko było jak najbardziej sprawne.

chetnie na mailaq popisze również [email protected]

Opublikowano
Witam, w miejsce bezpiecznika wpiąć rezystor 50W 0.22 Ohm i sprawdzić czy jest spadek napięcia kilka volt, najpierw wpiąć, potem włączyć ogrzewanie szyby i mierzyć. Jeżeli nie to do sprawdzenia przekaźnik pod tylnym siedzeniem, jest mały pomarańczowy. Najpierw sprawdzić czy działa, jeżeli tak, to sprawdzić czy dochodzi do niego sterowanie jeżeli włączy się przełącznik na panelu klimy. Jeżeli nie będzie oznak życia, to najprawdopodobniej to moduł komfortu usytuowany zaraz obok, podłużny z napisem GM (LKM). Jeżeli moduł będzie wymieniony na używkę i nadal będzie to samo, to albo przewody od sterowania albo przewody prowadzące do rezystorów na szybie. Zasilanie anteny nie ma nic wspólnego z zasilaniem ogrzewania szyby. Obie te usterki mogą być spowodowane uszkodzeniem modułu komfortu lub modułu przekaźników(zasilanie anteny). Tak czy inaczej polecam lekturę schematów elektrycznych z manuala Bentleya, do ściągnięcia z sieci. W tych rocznikach BMW elektronika jest zmorą, radziłbym nie liczyć na bezawaryjność, chyba, że ktoś to naprawił wcześniej. Jak na tamte czasy elektronika była zaawansowana i tak cud, że działa tak długo. W mojej z elektroniki nie zepsuło się jeszcze tylko sterowanie światłami.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

dzieki serdeczne, normalnie odpowiedz mnie zszokowala :D , nie spodziewałem sie tak szczegółowej odpowiedzi. musze teraz poprosic kumpla żeby mi to sprawdził bo ja do elektroniki i elektryki to jak pies do jeża.

i jeszcze w dodatku musze drążek zmienic ten poprzeczny z przodu, już kupiłem i nie był aż taki drogi nawet, kumpel mi za 320zł załatwił i ponoc orginał niemiecki,

porobie te problemy i jednak chyba zdecyduje sie ją sprzedac bo fajnie sie trzyma kilka aut dopuki nie trzeba potem robic przeglądu i płacic ubezpieczenia, a na codzien mamy dwa auta i jeszcze busa do jeżdżenia, bunia kupiona była tylko na wyjazd na wakacje bo co roku kupuje duże wygodne autko. no chyba że nie sprzedam to za rok pojedzie ze mną do chorwacji, po tym ile już nia zjeździłem przez te wakacje nie wachał bym sie ani na chwile, z drugiej strony jak pomyśle ze kupi ją ktoś i zacznie sie katowanie itp to troche szkoda, a juz nie jeden kolega pchał mi sie za kierownice żeby jakiegoś drifta zrobic.

ALE JEST ZAKAZ WSTĘPU OSÓB POSTRONNYCH TYLKO JA I MOJA ŻONA, HI HI.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za pomoc.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

W tylnym słupku od strony kierowcy,pod tapicerką jest "wzmacniacz sygnału radiowego"-i łaczenie kabelkami od anteny w szybie-jeśli dobrze pamiętam są to 3 górne paski.

Pierwsze bym sprawdził czy ten wzmacniacz jest czy nie,odnośnie radia.(jak brak to używka lub zamiennik)

Grzanie tylnej szyby-tak samo,czy kable lecące od pasków grzewczych mają połączenie pod słupkiem.

Opublikowano
Jeśli ten drążek,o którym piszesz to drązek środkowy,to za pięniądze,które dałeś powinien to być Lemforder...taka cena za inne np. Febi lub Meyle to za dużo...co prawda cena za lemfordera powinna być ok 380 zł ale jak mówisz kupiłeś tanio.Febi i Meyle sa dużo tańsze,w granicach 250 zł ale również ok.Pozdrawiam.