Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Panowie może moje pytanie jest banalne,ale co ile tyś.km. powinno się wymieniać olej w silniku M-30.A drugie pytanie na jakiej zasadzie działa wskażnik OIL SERVIS-od ilości przejechanych kilometrów,czy wypalonego paliwa w baku.pytam bo jeżdże na gazie więc paliwa dużo silnik nie spala.auto kupiłem w listopadzie po świerzej wymianie oleju.facet twierdził,że skasował wtedy też kompa.przejechałem już nim 10tyś i nic się nie świeci odnośnie oleju.Co myślicie?
PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK
Opublikowano
olej półsyntetyk
Opublikowano
Witam, ja wymieniam olej co 5 tyś, ale raz, nie robię więcej niż 15 tyś rocznie, a dwa olej jest już tani.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
no co pięć tysięcy to kolega chyba przesadza.Może ktoś ma dane z serwisu co ile się powinno wymieniać olej w tym aucie przy normalnej jeździe i zalanym oleju półsyntetycznym
Opublikowano
Hej, mieszkałem kilka lat w Stanach, tam normalny interwał wymiany oleju to 3kmil, czyli 5kkm. Tak mi zostało i robię to we wszystkich autach, w końcu olej nie kosztuje majątek.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Zależy dla kogo ja nie mieszkałem w Stanach :D ..Przed chwilą wszedłem na oficjalną stronę CASTROL-a sugierują wymianę oleju co 24000-30000km. w moim silniku.może kolega sam sprawdzić jak nie wierzy a oni oleje produkują więc zależy im na sprzedaży...auta używam na codzień.więc oprócz oleju dochodzą jeszcze opłaty i naprawy bierzące