Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam pytanko dotyczace mojej x5.Mianowicie na zimnym czy ciepłym silniku przy przyspieszeniu puszcza czarna chmure dymu byłem u trzech mechaników podłaczyli komp.

i nie mam nic wszystko wporzadku.jeden powiedział że możliwe że EGR się zawiesza i trzeba przeczyścić drugi zaprzeczył i tak pozostałem bez odp.mam 530d.z przebiegiem144tyś i nic takiego sie niedzieje silniki Diesla mają to do tego że czasem puszczą chmurkę ale ta tarczej jest nienormalna taka jest że w lusterku wstecznym nic niewidać.oleje filtry wszystko na czas wymienione paliwo dobrej jakośći ma swoją moc nie jest słaby ale to dymienie :?: :?: :?:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ja miałem kiedyś podobny objaw w E39 3.0d.Pomogło czyszczenie EGR.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Czy samemu zabierać się do tego czy lepiej do mechanika jechać?

]

Jest opis w dziale "Zrób to sam" ale ja zleciłem i płaciłem chyba ok. 150 zł jak pamiętam.

Opublikowano
No bo jest troche przy tym pracy,a jak sie nie ma pojecia to lepiej to komus zlecic i cos przypadkiem sknocic.
Opublikowano
kolego dymienie na czarno może byc spowodowane źle działającym doładowaniem może to byc zawór egr którego czyszczenie to bardzo prosta czynność wyciągasz ustrojstwo na zewnątrz i czyścisz w preparacie do czyszczenia gaźników lub benzynce i dieslu wiekszość problemów tego egr to poprostu nie domykający sie zawór i i uciekające ciśnienie z układu doładowania kolejna sprawa sensor doładowania lub ew problemy z turbiną wężami intercoolerem etc proponuje także wymienić filterek odmy olejowej która jest na górze silnika przykrecona do pokrywy zaworów w okolicach filtra powietrza jak filterek jest brudny to dymi tez ale głównie na niebiesko wymień go bo napewno nikt tego nie robił a napewno poprawi sie kultura pracy silnika pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego
Opublikowano
filtr czastek stalych i przedmuchu ze skrzyni korbowej jest raczej do wymiany. sam to przerabialem w ubieglym tygodniu tylko u mnie dymila na bialo. koszt naprawy w aso 600pln i 3 h pracy.