Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie potrzebuje pomocy.Ok miesiac temu zmieniałem olej i zalałem tyle ile powinno wejsc.Dzisiaj sprawdzam a stan oleju sie zwiekszył i czuc w zapachu oleju benzyne.Co mogło sie stac.Samochód jeżdzi na gazie także zrobiłem odcicie pompki paliwa do czasu znalezienia przyczyny.Mam silnik 1,8 M43 95rok.Pomóżcie i z góry dzikuje

Opublikowano

Zapach paliwa w oleju to norma, zawsze mieszanka przedostaje się przez pierścienie w momencie sprężania w cylindrze.

Weź też pod uwagę fakt ten, że olej sinikowy ma rozszerzalność temperaturową.

Obserwuj na razie dalej.

Opublikowano

Tak się kłania jeżdżenie na krótkich odcinkach.

Trzeba 30-40 minut jazdy w normalnych warunkach (czyli raczej nie pyrkanie w korku, tylko szybka jazda szosowa), żeby system przewietrzania skrzyni korbowej zdążył się pozbyć całej dawki benzyny z oleju, która trafia do miski przy odpalaniu zimnego silnika, spływając po gładziach cylindrów.

Przy krótszych jazdach benzyna nie nadąża odparowywać z oleju. Wskutek tego poziom oleju może się nawet podnosić.

Przy nie całkiem sprawnym układzie chłodzenia, tzn. jeżeli silnik zbyt długo się rozgrzewa, całe to zjawisko jest bardziej dokuczliwe.

Przy okazji pogoń trochę BMW gdzieś na dłuższej trasie (tak ze 200 km) i potem sprawdź poziom oleju. Powinien zauważalnie opaść. Jeżeli tak będzie, nie ma powodów do obaw.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
No niestety do pracy mam ok 20min jazdy i termostat tez jest do wymiany,bo w te chłodne poranki to po 15 km łapie pełną temerature o ile nie włanczam ogrzewania.Czyli co mam sobie dac spokój i jeżdzić dalej?
Opublikowano
No niestety do pracy mam ok 20min jazdy i termostat tez jest do wymiany,bo w te chłodne poranki to po 15 km łapie pełną temerature o ile nie włanczam ogrzewania.Czyli co mam sobie dac spokój i jeżdzić dalej?

No i masz przyczynę :!:

Daj sobie spokój, jeździj dalej, ale jak najprędzej wymień ten termostat. Silnik powinien osiągać optymalną temperaturę po 3-4 km :!:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Dzieki śliczne panowie.Jade po termostat i go wymienie.A za dwa tygodnie ma trasówke ok 250km taże zobacze jaki bedzie efekt.Pozdrawiam