Skocz do zawartości

Nie załancza się wentylator klimy... - dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie załącza mi się wentylator klimy... Czy może to być wina samego wentylatora czy powód jest raczej inny? Np brak gazu lub wina jakiegoś czujnika?? Gaz nabijałem niedawno a wcześniej sprawdzałem układ na szczelność ale nie mam pewności czy jeszcze tam jest...
Opublikowano
Ja ostatnio przerabiałem kwestię uruchomienia wiatraka. Według speca od klimy powinien on chodzić niezależnie od klimy i włączyć się po przekroczeniu jakiejś temperatury. W normalnych warunkach przy dobrej wiskozie może to być trudne do sprawdzenia - tak jak u mnie. Wiatrak mój był zapieczony na wałku, więc kupiłem inny. Z dwóch zrobiłem jeden i podczas przeróbki rzuciło mi się, że oba miały identycznie zgniłą instalację elektryczną. W obu wiatrakach niebieski kabel był w okropnym stanie, a jego wymiana bez rozebrania całej obudowy jest chyba niemożliwa. Ja u siebie uciąłem go, porządnie oczyściłem i dosztukowałem kawałek, żeby połączyć z wtyczką. Ona akurat jest fajna, bo można wymienić te bolce i wszystko jest wtedy profi(kwestia czy się da je kupić, bo u mnie nie było i zrobiłem to tak trochę po druciarsku). Osobiście radzę sprawdzić czy wiatrak się kręci po spięciu na krótko. Jeśli nie po podaniu na wtyczkę, to wtedy odizolować kawałeczki kabla i sprawdzić co tam w środku się dzieje, a dopiero potem bym szukał dalszych problemów.
Opublikowano
nabijałem u siebie ostatnio klime i powiem tak bez nabitej klimy nie załanczał mi się kompresor i tym samym nie zalanczał się wiatrak od chłodnicy klimatyzacji klima nabita wszystko chodzi i chłodzi
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Powodów może być wiele. Na pewno brat google udzieli ci bardziej wyczerpującej odpowiedzi (wiem bo sam ostatnio dochodziłem), a tak w wielkim skrócie:

1. Sprawdź czy sam wiatrak się obraca bo mogły się magnesy poodklejać.

2. Podepnij na krótko do wiatraka napięcie i sprawdź dwa biegi. (szczegóły w innych postach)

3. Sprawdź czy daje napięcie.

Bezpieczniki itd.....