Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak w temacie wymieniam sprzęgło u siebie, wymontowałem już układ wydechowy, osłony, osprzęt skrzyni, odkręciłem wał na przegłubie elastycznym (gumowym) od strony skrzyni, podpora też nie problem.. i teraz nie wiem, powinienem mocno wyszarpnąć wał od skrzyni ? nie ma tam żadnych dodatkowych zawleczek? jeśli ma ktoś doświadczenia, proszę o pomoc, nie czegoś uszkodzić przypadkiem.
Opublikowano

witam, zabieram się jutro do wymiany sprzęgła i chciał bym wiedzieć ile czasu Tobie zajęła wymiana?

pozdr.

Opublikowano
jak długo potrwa wymiana? na początek plastikowa osłona silnika dalej odłączenie sondy i wyjęcie tłumika (idzie łatwo - sześć nakrętek przy kolektorach, rozłączenie tłumika końcowego i fajnie mieć kogoś do pomocy żeby wyjąć w całości) jeszcze osłona termiczna, dalej mamy rozłączenie wału i wyjęcie (zaznacz położenie, odkręć mocowanie z gumowym łączeniem, podpora wału i nakrętka na wieloklinie do rozłączenia, delikatnie z pomocą wyjmiesz połowę od skrzyni a drugą podeprzyj żeby nie załamywała się w przegłubie, teraz najwięcej zabawy czyli wyjęcie skrzyni, tu nie jest tak łatwo, odłączyć czujnik, wypiąć drążek zmiany biegów oraz wysprzęglik i odkręcamy całą skrzynie, każdą śrubkę z obu stron, teraz sama wymiana sprzęgła, odkręcić każdą śrubę po 1.5-2 obrotu żeby równomiernie odchodziła - tak samo przykręcamy, wymienić łożysko i ustawić wielowypust. i w drugą stronę - dużo pracy żeby równo i delikatnie zamontować skrzynie, chyba ze masz podnośnik słupkowy w kanale, wiec teoretycznie 3-4 godz przy sprawnej pracy bez niespodzianek i z podnośnikiem powinno się udać, podobny czas pracy podają producenci sprzęgieł. a poważnie to wątpię zęby w ASO tak szybko się uporali, mi to zajęło jakieś 9-10 godzin. mam sporo zdjęć z przebiegu pracy wiec służę pomocą jakby co.