Skocz do zawartości

[e36 318 tds compact] prośba o rozpoznanie elementu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam 318 TDS compact z 1998 roku. Pod maską znalazłem pewien odłączony element (czujnik(?) z przewodem) i nie wiem, co to jest (po kliknięciu większe zdjęcie):

http://www.picscrazy.com/thumb/2010050816.jpg

Ten element jest podłączony do kabelka, który wychodzi jakby zza akumulatora do przodu maski. Wisiał bezładnie, aż w końcu wypadł pod maskę.

Dodam, że auto:

* jest bardzo mułowate (max. 130km/h) mimo że turbo przeszło regenerację miesiąc temu. Turbina sprawdzona parę dni temu, jest ok (jeden mechanik diagnozował 2 dni i powiedział że "na pewno padnięta pompa wtryskowa i jest do regeneracji" - czyli kolejne kilka tys. w plecy ? )

* na niskich obrotach (np. na parkingu, do 1 tysiąca) zapala się lampka DDE

* ma uszkodzoną pompę ABS (odpięta)

Opublikowano
Ten element to czujnik temperatury do sterowania podgrzewanych spryskiwaczy. Jego miejsce znajduje się z prawej strony za zderzakiem. Może być mocowany w tunelu do chłodzenia hamulców, lub na specjalnym uchwycie. Nie wiem od czego zależy sposób montażu.