Skocz do zawartości

318i Przepływomierz a rodzaj paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poprzednie problemy z autem rozwiązane - mechanik zmienił przepływke = miał na stanie jakąś używaną, rzekomo sprawną. Wszystko wróciło do normy ale po przejechaniu 100km auto weszło w tryb awaryjny (nigdy wcześniej tego nie miałem). Obstawiam, że przepływomierz, który zamontował jest jakiś wadliwy... a tak w ogóle on jest od diesela, a ja mam benzynę :) - tak więc po pierwsze to chciałem się dowiedzieć czy rodzaj paliwa ma znaczenie ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zmień mechanika bo ten Cie oszukuje. Pewnie że ma znaczenie. Po wymianie przepływki jeżeli ma inne nr niż oryginał trzeba wykonać adaptację. Sama wymiana nie wystarcza.
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor
Ok, thx za info. Co do adaptacji to byłem na niej wczoraj i dalej lipa - ale w serwisie nie powiedziałem, że przepływka jest z diesela ;] - myślałem, że to nie ma znaczenia (tak jak mówił mechanik) - z kolei dzisiaj jak przeglądałem przepływomierze na allegro zwróciłem uwagę, że sprzedawcy informują do jakiego typu silnika jest dany przepływomierz i stwierdziłem, że jeżeli informacja ta jest podawana to musi być tego jakiś powód. Dzięki za upewnienie. Pozdr
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Do twojego silnika powinien isc Bosch o nr. 0280217124 i nie licz ze na przeplywce od diesla bedzie dobrze pracowal, nawet gdyby była od benzyny ale o innym numerze to bedzie zle.
Opublikowano
  • Autor
ok thx, a jak się do tego odnosi skrzynia biegów: manual/automat - ma znaczenie?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Skrzynia nie ma znaczenia.
Opublikowano
A ja ostatnio czytałem(na forum) ze w e46 z tym silnikiem i w tych rocznikach nie wymaga adaptacji wiec jak to wkoncu jest
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A ja ostatnio czytałem(na forum) ze w e46 z tym silnikiem i w tych rocznikach nie wymaga adaptacji wiec jak to wkoncu jest

Kolego adaptacja = przyuczenie kompa do nowych wartosci przeplywki i tak jest w kazdym samochodzie, tobie zapewne chodziło o Reprogramacje ktora sie robi w dieslach od 98 do konca 2000r. gdy zmienia sie ze starszej przeplywki na nowszą.

Opublikowano
  • Autor

czekam na nową przepływkę, będzie jutro - tymczasowo mam wmontowaną używkę co do której nikt nie miał pewności czy jest ok - po prostu "se leżała" :) komputer pokazuje dwa przekroczenia normy:

adaptionen gemisch

additiv (Leerlauf): - 1.66 [mg/Hub]]

Sollwert: -0.50 ... 0.50 [mg/Hub]

multiplikativ (Teillast): 1.2 []

Sollwert: 0.94 ... 1.06 []

mówią, że to na 80% związane jest z przepływomierzem - ktoś z Was jest w stanie to potwierdzić lub wskazać inne przyczyny?