Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio jak byłem u mechanika i podjąłem rozmowę na temat przegrzewania się samochodów to doradził mi aby podnieść wydajność chłodnicy jak i klimatyzacji to należało by je z zewnątrz wyczyścić. Wystudzić silnik całkowicie chłodnice spryskać obficie preparatem do mycia silników po czym po kilku minutach obficie wszystko spłukać i czynność powtórzyć. rzecz polega na tym iż brud zbierający się latami w zakamarkach blaszek chłodnic obniża jej działanie ponadto powinno się co jakiś czas wyciągać wszystkie śmieci z miejsca gdzie chłodnice się stykają bo tak wiele ciekawych rzeczy można znaleźć po kilu latach. Co sądzicie o tym pomyśle, ma ktoś jakieś doświadczenie w tym?
Opublikowano
Czyly nie ma się co martwić ,że mi zeżre preparat do mycia silników łopaty od wentylatorów. Powiedz czy jest zauważalna różnica w chłodzeniu klimą czy temp silnika?
Opublikowano

Sorki, ja nie czyściłem tego preparatem do mycia silników, więc nie mogę Ci tego zagwarantować. Ale logicznie myśląc większość silników jest teraz aluminiowa, więc nic się stać nie powinno. Ja po prostu spłukiwałem chłodnicę wodą z węża pod niskim ciśnieniem, żeby wypłukać wszelkie luźne brudy, liście, robactwo etc.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
NIe ma co się zastanawiać. Trzeba czyścić. Brud to izolacja. Jak zakryjesz grzejnik to jak ma grzać? Opreparat to nie ma problemu nic się nie stanie. Tylko nie uważać na lakier samochodowy. Jak się popsika na lakier to wskazane jest niedopuszczać do tego aby wyschło. Chłodnice zawsze traktuję bez obaw karcherem. Prawie przy każdym myciu auta przynajmniej na wysokości na której są wloty. Brud oprucz tego że przeszkadza w intensywności wymiany ciepła chłodnicy z otoczeniem to może doprowadzić do korozji chłodnicy (żadko ale możliwe-miałem tak w golfie i znajomy w polo VW:) ) Jak jest konkretnie brudne to najlepiej zdemontować chłodnice i wtedy wyczyścić. Z doświadczenia mogę potwierdzić że można tam znaleść sporo różnych rzeczy, owadów itp.