Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chcę wymienić owy filtr jednak nigdy wcześniej tego nie robiłem i szukam porady czy w związku z tą wymiana są jakieś niuanse czy po prostu wyjąć stary i założyć nowy. Filtr już czeka i podobno znajduje się za lewym tylnym nadkolem. Za pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Czy ktoś zamawiał BMW?
Opublikowano

Filtr znajduje sie w tylnim nadkolu od strony kierowcy. Mozna go poprostu wymienić - kwestia po co ;)

One raczej sie nie psują... Filtr ma 3 kroćce - 1 wejsciowy (powietrze atmosferyczne), 2 wyjscie do kolektora ssącego sterowane elektrozaworem, 3 wyjscie do zbiornika wyrównawczego paliwa znajdujacego się w tym samym nadkolu. Filtr jest węglowy i raczej sie nie zapycha - jedyne co to może sie zapchać rurka wejsciowa która zasysa powietrze atmosferyczne.

Główna przyczyna problemów tego układu bywa także zaworek zwrotny w zbiorniku wyrównawczym. Jak za często tankujesz etylinke pod korek" ;) Zbiornik paliwa potrafi wtedy "strzelać" bo jest zasysany przez podcisnienie i nagle odpuszcza.

Opublikowano

Fajnie że podjąleś temat. Generalnie pewnie nigdy nie był wymieniany(400000km na tacho) dlatego chcę wymienić i z tego co wiem podczas otwierania zbiornika powinno dmuchać a u mnie zasysa i ciężko otwiera są też problemy z tankowaniem muszę obracać pistolet. Dzięki jutro spróbuje wymiany.

Pozdro.

Czy ktoś zamawiał BMW?
Opublikowano
Jest mniej niż 50 % że jest to wina filtra... Odłącz sobie najpierw rurke od zbiornika wyrównawczego - jest na szybkozłączki przy filtrze. Bardzo często zacina sie zaworek odpowietrzajacy w zbiorniku wyrównawczym (rurka wychodząca od góry zbiorniczka) - co jest równoznaczne z wymianą całego zbiorniczka.