Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam taki troche nietypowym problem.

Chodzi mi o moc, mam to auto od poł roku, półtora miesiąca temu wymieniłem przepływomierz i auto zrobiło się dużo mocniejsze, tak jak powinno, niestety po tygodniu auto zostało troche zatopione w wodzie po kolana ( w czasie powodzi za zakrętem nie wiedziałem ze stoi tyle wody a jechałem o 3 w nocy, no i stało się... zreszta pisałem tu o tym w innym poście) auto zostało szybko doprowadzone do porządku, wyczyszczone , wysuszone, wszystko tak jak ma być, troche mechanik skasował no ale ani sladu po wodzie. Jednak od wczoraj wydaje mi sie że auto jeździ tak jak przed wymianą przepływki, czyli na tej starej. Turbo ciągnie dopiero od ok 2200-2300 obr, no i ciągnie jakoś słabo... Nie jeździłem inna 320d więc nie mam porównania ale mam wrażenie jakby ciągła troche słabo. W dodatku na 1,2 i 3 biegu ekonomizer dochodzi do 20 l, na 4 dochodzi do 18 cofa sie do 12, od 12 do 18 l, znów się cofa do ok 14 l i wtedy juz idzie do 20l., na 5 biegu nie wiem, nie miałem możliwości sprawdzić. W czasie powodzi silnik troche zassał wody, filtr powietrza był mokry, przepływka też była mokra, no ale wyschła i do tej pory chodziła ok przez półtora miesiąca. Możliwe żeby to zajście miało wpływ na nią i nadawała sie znów do wymiany?? Czy to może inna przyczyna ??

Opublikowano

Pytania:

1. Czy jak bylo okkto ekonomizer dochodzil do 20l?

2. Jaka przeplywke kupiles? Orginal bosh? Sprawdzales jaki masz soft?

Opublikowano

1. Jak było ok to ekonomizer dochodził prawidłowo do 20

2. Przepływka to oryginał bosha, soft nie wiem jaki, ale mechanik powiedział ze nic nie trzeba zmieniać w sofcie, moc była znacznie lepsza niż na starej, a stara przepływka to nie była oryginalna bmw, ktoś już ją kiedys zmieniał.

Opublikowano

fornal

widze że z Wrocławia? ten sam model? u Ciebie jest wszystko ok? może byśmy sie kiedyś wieczorkiem spotkali i porównali moc, bym wiedział jak chodzi twoja sprawna, a jak moja niedokońca sprawna....

Opublikowano

No kiedys sie mozmy spotkac choc moze do tego czasu pozbede sie 320stki :) Poza tym jestem w NL.

Ale spoko u mnie tez nie dochodzi do 20l na 4 biegu inie idzie jak trzeba. Przeplywka nowa BOSH 527 ale soft stary i chyba tu lezy problem.

Mam laptopa wiec moge sam go zmienic ale sie torchu boje bo jak cos pojdzie nie tak to [BAD] za granica bedzie. Ale sie chyba i tak zdecyduje kiedys wiec napisze czy pomoglo. Uwazam ze soft powinnien byc zmieniony jak pisze w TISie.

W srode beda tez wezyki podcisnienia wymieniane. Na allegro znalazlem o srednicy 3.5mm (tyle co orginal).

Opublikowano

Opcji to mam duzo, jedna z nich jest dalsza meka z 320d ale zobaczymy. Szkoda ze 320i to juz 2.2 litra bo akcyza duza.

Co do twojego problemu:

Masz interfejs? Jak tak to sprawdz w inpie numer softu jaki masz? Jak nie masz to kup z allegro albo od nerwusa.

Jak stwierdzisz ze to przeplywka to moge ci podrzucic 2x 468 do wroclawia to sobie sprawdzisz czy to to.

Poza tym jest dobry zaklad (tak pisza) na Legnickiej (obok ronda przed magnolia, rondo w lewo, pozniej prosto za takimi budyneczkami i masz) Legnicka 51A. - choc co onie moga zrobic poza diagnoza.

Mozesz tez poczkeac jak ja zmienie soft. Jesli pomoze i ekonomizer zacznie dochodzic do 20l to juz mamy rozwiazanie. Moge tez wziac swoj interfejs do Wroclawia (jak bede za 2 tyg samolotem) i jak zalatwisz laptopa to mozesz sobie soft wgrac nowy za free ale na wlasne ryzyko (opis na forum byl).