Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i stało się wstawiłem instalację gazową w swojej 540iV8.

mogę opowiedzieć swoje wrażenia po 4 dniach i 500 km jazdy.

najpierw przez dwa tygodnie zastanawiałem się jaki gaz, zanudzałem wiele osób na tym forum dowiadując się wszystkiego na temat instalacji gazowych.kiedyś w prehistorii skończyłem technikum samochodowe i na tej podstawie starałem się poukładać jakoś te wiadomości.najbardziej nastawiłem się na Prinsa i wytypowałem dwa zakłady, które mogą mi założyć, jeden egp na ostrobramskiej , drugi na perkuna.najpierw odwiedziłem egp, robi dobre wrażenie, a i ludzie jak zauważyłem bardzo kompetentni.zaproponowali mi Prinsa za 6500 zł.odwiedziłem następnie drugi warsztat na ul. Perkuna, jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem właściciela.okazał się nim mój kolega z technikum, którego nie widziałem 25 lat.nie będę opisywał wspomniej a przejde do instalki gazowej.namówił mnie na instalację firmy KME, prosta motywacja.zakłada instalacje od 10 lat i jak mówi troche się na tym zna.za Prinsem przemawiają wtryski japońskiej firmy Kamei oraz nieco szybszy komputer.za KME 2 lata gwarancji, praktycznie bezawaryiność sekwencj,doskonałe wtryski Matrix i także bardzo dobry komputer a także cena o ok. 2 tys. tańsza.reasumując, za niższą cenę instalacja nieustępująca Prinsowi o dłuższej gwarancji.oprócz tego wiele osób tutaj na forum miało bardzo dobre zdanie na temat KMEa naprawde dużą wiedzą wykazał się _Kai_.serdeczne dzięki.

no dobra teraz najważniejsze.po założeniu przy silniku praktycznie nie widać nic oprócz reduktora.zbiornik w kole 70 litrów, tankowany do 65 litrów, wlew we wlewie benzyny.bardzo estetycznie i dobrze założona instalacja.jak pisałem zrobiłem już 500 km. z tego 200 po mieście, a 300 na trasie.moc samochodu praktycznie taka sama, elaastyczność silnika bez zmian, praktycznie nie czuje się różnicy w jeździe na benzynie i na gazie.spalanie w mieście, z tym że to była sobota i przebiegi typu łomianki - ursynów ok 16,5 litra. na trasie ok. 14,5 litra przy prędkościach 160- 180 na trasie do Kazimierza nad Wisłą ( zatrzymanie na radarze przez policję przy 160, ale skończyło się polubownie ), komputer średniego spalania wskazał 12,6 ale myślę, że on zbiera z wtryskiwaczy benzynowych.jeżeli by tak było to znaczy, że na gazie pali ok. 2 litrów więcej.na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony, a co będzie dalej postaram się w tym poście uzupełniać na bierząco.

w najbliższym czasie obfotografuję swoją beemkę i umieszczę zdjęcia gdzieś tu.

co do warsztatu to bardzo go polecam, telefon i dokładny adres umieszczę w polecanych warsztatach a na razie tylko podam ul. Perkuna właściciel Maciek Duczyński.

tyle na razie , jeżeli ktoś ma pytania to zapraszam :twisted2: :twisted2: :twisted2:

czasami się mylę
Opublikowano
no co do warsztatu to bardzo go polecam, telefon i dokładny adres umieszczę w polecanych warsztatach a na razie tylko podam ul. Perkuna właściciel Maciek Duczyński.

Czy mówisz o tym warsztacie: http://www.auto-gaz.waw.pl/index.htm ?

$M$
Opublikowano
jak najbardziej, oto link do niego

http://www.auto-gaz.waw.pl/index.htm

ja go polecam, jeżeli ktoś ma odmienne zdanie to nic na to nie popradzę.

Ale na tej stronie nic nie ma o KME ??

Czy ja może nie zauważyłem ?? :worried:

a 2 lata dają na BRC - a to chyba nie jest KME ??

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

strona pewnie nie była ostatnio aktualizowana.sam to zauważyłem.

jeżeli interesuje cię KME to wejdź na stronę

www.kme.com.pl

znajdziesz tam wszelkie informacje na temat tej instalki

czasami się mylę
Opublikowano
strona pewnie nie była ostatnio aktualizowana.sam to zauważyłem.

jeżeli interesuje cię KME to wejdź na stronę

www.kme.com.pl

znajdziesz tam wszelkie informacje na temat tej instalki

wiem wiem.. byłem w Zgierzu w tej firmie... niestety nie udało mi się kupić od nich sterownika i wtryskiwaczy (bo chciałem sobie sam założyć... znaczy upgrade zrobić z istniejącej instalacji) - ale może wrócę do tematu za jakis rok lub dwa...(jak już zaczną sprzedawać same częsci - bez marży montażu)

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
można ale trzeba lekko podgiąć pływak odcinający wlew gazu.normalnie zbiorniki posiadają 20 % strefy bezpieczeństwa tankowania.potrzebne to jest w przypadku kiedy z 40 stopni mrozu wjedziesz do garażu gdzie jest 40 stopni ciepła, wtedy gaz ulega rozprężeniu o 20 %.przy normalnych warunkach jest to niepotrzebne dlatego jak się dogadasz z gazownikiem może podgiąć ci pływak.
czasami się mylę
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to rewelacja, że tak ładnie i mądrze założyli ci tą instalację.

Ja zrobiłem już 35Mm na KME i żyję :)

Już nie będę pisał nic na temat 540i bo mi się ciepło robi :)

BTW, wartość spalania wskazywana jest dla Pb.

Aaaa jeszcze jedno - czy masz jeden reduktor, czy dwa. Jeżeli masz dwa reduktory, to sprawą ważną, szczególnie przy pracy na nierozgrzanym silniku, jest równomierne wyregulowanie ciśnień wyjściowych obu reduktorów. Jak masz jeden reduktor, to zapomnij o tym, co właśnie napisałem :)

Kai
Opublikowano
Też w 528 mam instalcję KME, choć miała być Prinsa, ale gazownik mnie przekonał. Zrobiłem 4000 km w miesiąc niecały i luksusowo jeździ. Tylko, że PB98 paliła mi 10 l a gazu pali 11,5, ale za to osiągi porównywalne. Na razie jestem zadowolony.

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec