Skocz do zawartości

Problem w doborze amorkow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstepie chcialbym zaznaczyc, ze wiem ze temat amortyzatorow byl poruszany wieloktornie, ale nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi na moj problem :<. Ponadto mechanikiem to ja nie jestem wiec prosze o wyrozumialosc ;]].

Ostatnio wyszlo na przegladzie ze przedni prawy amorek dogorywa. Zaczalem sie wiec rozgladac za czyms na wymiane. Problem zaczal sie jak zobaczylem, ze na prezlomie lat w e34 bylo kilka roznych wersji amorkow, zaleznie od daty produkcji samochodu. Moje e34 jest z 04.90r jeszcze z silnikiem m20. W katalogach, np http://ekatalog.intercars.com.pl znalazlem niby pasujace Sachsy i kayaby, ale o zgrozo, amorki do starszego modelu, czyli te do 07.90, sa duzo drozsze od tych po 07.90, i jeszcze nie maja tych starszych w intercarsie.

Tak wiec zastanawiam sie w jakim zakresie moge dobrac te amortyzatory. Czy moga byc te dopasowane do modeli powyzej 07.90? Ta data zbiega sie chyba z momentem w ktorym przestali montowac silniki m20 (mniej wiecej). Moze wiec nowsze amorki sa dopasowane do innego silnika (np do jego innej masy, prawdopodobnie mniejszej, chodzby ze wzgledu na plastikowy kolektor? ) i nie powinno sie ich montowac do modeli z m20 ?

Jakie ewentualnie zamienniki polecacie? Samochod nie jezdzi duzo, tak wiec nie musi to byc nic specjalnego, tudziez nic o nadzwyczajnych parametrach, no i cena mogla by byc rozsadna :wink:

Co myslicie o amorkach NK? Szukalem w podobnych tematach, ale przewijaja sie tylko Sachsy, kayaby i bilsteiny ;D.

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam.[/url]

Opublikowano

Różnica ta polega na średnicy trzpienia (tego nagwintowanego) na amorze.

W zależności od rocznika średnica ta była różna (z tego co pamiętam to były średnice 14 mm i 16 mm )

A jeżeli chodzi o markę to jestem przekonany do firmy Sachs.

p.s skontaktuj sie z Barto od E34 z forum - on ostanio miał przejścia z amorami do E34 na przód :)

Edytowane przez katar14

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Zgadza się .Amorków do modelu E34 było 6 rodzaji ( jak nie siedem).

Szukaniem po katalogach też nic nie wskurasz gdyż producenci sami dokładnie nie wiedzą w jakich rocznikach występowały zmiany.

Różnice w amorkach polegały na kilku zastosowaniach siedlisk amorka.

Zwróć uwagę i napisz dokładnie jak wygłąda twoje siedlisko:

-czy nakrętka trzymająca trzpień amorka wystaje nad siedliskiem czy też może jest wpuszczona w niego

-czy sama nakrętka jest na klucz 17, 19 czy 22

Sprawdź to a ja Ci odpisze jak ma wyglądać trzpień amorka i podam nawet numer z firmy bilstein, bo tylko takie klientom montuję.

Zakładam je od pięciu lat i jak do tej pory reklamowałem tylko jedną sztukę.

Klienci orzekają nawet że spisują się lepiej niż Sachs czy też Boge

Opublikowano

W temacie amortyzatorów mogę Cię zanudzić, ale nie mam takiego zamiaru. Jeśli chodzi o markę to tylko sachs jeśli chcesz jeździć na nich komfortowo i długo. Wybij sobie z głowy NK i KAYABA bo bedziesz urzerał się ze sprzedawcą zeby przyjął reklamację (będą stukały, puszczały olej ale na tescie pokażą pełną sprawność). Jeśli chcesz mieć autko trochę twardsze to załóż Buildstein-y (mogą się trafić felerne, choc rzadko, ale nie ma problemu z reklamacją).

Gdzie kupić? Jesteś z Wa-wy więć kłopotów mieć nie będziesz. Jeśli coś mogę polecić, to po Sachsy jedź do "FOTY" (jako detalista powinieneś dostać 20-25%rabatu, a jak weźmiesz na mechanika, który coś już u nich kupoował możesz dostać nawet 40-45% rabatu). Po Buildstein-y jedź do "Hurtowni Motoryzacyjnei J.Gietka". Oni są bezp. importerem tej marki. Rabaty takie jak w Focie, choć ja mam 35-45% jako detalista (ale to po znajomości).

Tylko nie myślcie, ze prowadzę tu jakąś kryptoreklamę, mam dobre doświadczenia z tymi firmami i dla tego je z czystym sumieniem polecam.

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Co do siedliska, to wyglada tak jak to pierwsze na reaoelm, czyli sruba jest wpuszczona w siedlisko i przykrywa ja ten maly kapsel, a nie te duze, jak na rysunkach nizej. Co do samej sruby to jest to 21/22.

Thx za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Trzpień tego amorka nie jest dłuższy niż 45 - 50 mm, a jego grubość to 14 mm- nr. bilstein to PNE 3025. Sugeruj się tymi wymiarami przy zakupie innej firmy.

Stosowane były jeszcze długie trzpienie powyżej długości 50 mm, nawet do 80 mm. i przeznaczone są do tych drugich rodzaji siedlisk. Tam także występowały 2 rodzaje grubości trzpienia.

Trzpień to ta część amorka, która chowa się w siedlisku.

Opublikowano
W temacie amortyzatorów mogę Cię zanudzić, ale nie mam takiego zamiaru. Jeśli chodzi o markę to tylko sachs jeśli chcesz jeździć na nich komfortowo i długo. Wybij sobie z głowy NK i KAYABA bo bedziesz urzerał się ze sprzedawcą zeby przyjął reklamację (będą stukały, puszczały olej ale na tescie pokażą pełną sprawność). Jeśli chcesz mieć autko trochę twardsze to załóż Buildstein-y (mogą się trafić felerne, choc rzadko, ale nie ma problemu z reklamacją).

Gdzie kupić? Jesteś z Wa-wy więć kłopotów mieć nie będziesz. Jeśli coś mogę polecić, to po Sachsy jedź do "FOTY" (jako detalista powinieneś dostać 20-25%rabatu, a jak weźmiesz na mechanika, który coś już u nich kupoował możesz dostać nawet 40-45% rabatu). Po Buildstein-y jedź do "Hurtowni Motoryzacyjnei J.Gietka". Oni są bezp. importerem tej marki. Rabaty takie jak w Focie, choć ja mam 35-45% jako detalista (ale to po znajomości).

Tylko nie myślcie, ze prowadzę tu jakąś kryptoreklamę, mam dobre doświadczenia z tymi firmami i dla tego je z czystym sumieniem polecam.

Pozdrawiam

Darek

Popieram w 100% bo sam ostatnio przerabiałem ten temat.

BMW jest jak krówka ciągle trzeba ją paść.

Wtedy jest pełny wypas.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki wielkie. Teraz na pewno wybiore odpowiednie. :modlitwa:

Pozdro.