Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od kliku lat w mojej 316 mam instalację LPG, do tej pory wszystko było ok, ale od kilku miesięcy zaczyna dziec się coś dziwnego.

Samochód strasznie przerywa, bark mu mocy ( tylko gdy jadę na LPG ) szczególnie częste jest to na krzyżówkach , zamiast ruszyć z kopyta często się krztusi i ledwo rusza. Delikatny brak mocy odczuwalny jest także w jeździe pod górkę. Czasami mam wrażenie że silnik nie pracuje na wszystkie gary.

Ps' samochód nie strzela. Przerywa, brak mu mocy i to wszystkie objawy.

Wymieniłem świece, nie ruszałem kabli, ale jak piszę te objawy są tylko na LPG na benzynie jest moc!

Jeżeli to instalacja, to co to może być , jaki może być koszt naprawy itd.???

Dzięki wielkie za pomoc!

Opublikowano
Na początek oczywiście filtry od LPG. Jak nie da efektu to najlepiej odwiedzić gazownika. Kolega regularnie w tico rozkręca parownik bo mu się zasyfia taką mazią, mówi ze po przeczyszczeniu tico odlatuje :P
Opublikowano
jeśli chodzi o tą maź, to każdy reduktor ma w dole korpusu śrubkę (najczęściej na inbus) po rozgrzaniu silnika odkręć i spuść ten osad. Możliwe też że masz już starą membranę i może warto by wymienić membranę i uszczelki w reduktorze?
Opublikowano
faktycznie wystarczyło przeczyścić reduktor z tej mazi i samochód dostał kopa jak kiedyś, ale ... pojawił się nowy problem, przejadę zaledwie 0,5 km i temperatura silnika jest max ( za czerwone )
Opublikowano
Przy czyszczeniu reduktora nie zdejmowałeś z niego przewodów od obiegu cieczy chłodzącej? Jeśli tak to pewnie układ zapowietrzony, tak czy siak od odpowietrzania się zaczyna.
Opublikowano

Dokładnie tak :) właśnie zakończyłem odpowietrzanie i śmiga pełną mocą.

wielkie dzięki wszystkim za pomoc!!!

Jestem zaskoczony że samo przeczyszczenie reduktora dało tak duży rezultat, był on totalnie zasyfiony, pełno mazi i czegoś przypominającego pył węglowy ( zbity ).

Po okresie wakacyjnym wymieniam wszystkie filtry i uszczelki.

Jeszce raz dzięki!