Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanie do znawców tematu: Mój compact jeździ super....jak się zagrzeje. A jak jest zimny to jest dużo gorzej. Chodzi trochę nierówno, łapie trochę za niskie obroty, a jak jest bardzo zimny (np. po nocy) to bardzo niechętnie się wkręca, potrafi kichnąć w kolektor powietrzem, a nawet zgasnąć. Z dynamiką nie ma problemu. Po podłączeniu pod kompa - 2 usterki: 1.sonda lambda przed katalizatorem. 2. zawór recyrkulacji spalin. Moje pytanie jest następujące - które z nich może powodować takie objawy? Pozdrawiam
Tomek
Opublikowano

Hej.

Najprawdopodobniej jest to usterka sondy, gdyz nie jest ona żywotna ( z racji umiejscowienia ).

Często potrafi zalac wtyczke od sondy, która mieści sie koło skrzyni, więc jest podatna na zalewnie.

Błedną pracę sondy, którą wykrywa komputer może tłumaczyć uszkodzonym zaworem recylkulacji spalin.

Diagnoza komputerowa to nie wszystko, istotna jeszcze jest weryfikacja usterek przez mechanika.