Skocz do zawartości

Wskaznik poziomu paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow !

Wczoraj podczas jazdy pojawil sie problem dotyczacy wskaznika poziomu paliwa. W pewnym momencie strzalka spadla calkiem na 0 i oczywiscie zapalila sie lampka sygnalizujaca brak paliwa, pomimo ze mam w baku jeszcze ponad 30 l. Po wylaczeniu silnika i wlaczeniu problem nie ustepuje. Zastanawiam sie czy w modelu 318 E36 wskaznik opiera sie na popularnej zasadzie z plywakiem, czy tez pomiar dokonywany jest elektronicznie? Jesli mial ktos z Was podobny problem prosilbym o kilka wskazowek co teraz, oczywiscie oprocz odwiedzenia serwisu, moge zrobic ?

Pozdrawiam wszystkich szczesliwych posiadaczy BMW

Rafal

Opublikowano

Witam

Wymontuj czujnik z plywakiem.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Na pewno oberwał Ci się jeden z przewodów łączący pływak z korpusem pływaka. Nie wiadomo tylko czy w prawej czy w lewej komorze baku.

Po połączeniu pozostaw wyłączony zapłon na jakiś czas aby licznik mógł zainicjować obwód. Na załączonym zapłonie ruszając pływakami wskażnik nie ruszy.

Opublikowano
Tez mam od niedawna ten problem ! Jak juz to naprawisz to daj znac co i jak :)
Opublikowano
Zrób test zegarów - może wyeliminujesz awarię samego wskaźnika.
Opublikowano
Podnies tylne siedzenia i zobacz czy tam wszystko masz pozlaczane.Ja tak mialem bo jedna wtyczka mi sie odpiela i chociaz mialem caly bak wskazowka byla na rezerwie caly czas.
Opublikowano
prawa komora baku( od strony pasażera) jest razem z pompą i paliwo z niej schodzi dopiero jak zostanie oprozniona lewa komora( za kierowcą), czyli u Ciebie jest coś nie tak albo z przewodami, albo z pływakiem pompy( po stronie pasażera)
Opublikowano
  • Autor

Witam

Dziekuje za wszystkie porady. Test zegarow wypadl pomyslnie. W takim razie zastosuje sie do wskazowek i zdemontuje tylne siedzenie. Moze faktycznie jakies przewody sie porozlaczaly.

Pozdrawiam

Rafal