Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z wentylatorem klimatyzacji. Zatarł się w zimę i zreperowali mi go. Niestety nie załącza się. Na krótko śmiga jak warjat a po podłączeniu do kostki NIC. Na kostce jest plus i przechodzi przez wentylator wracając z powrotem. Masa też jest. Brak plusa żeby go wzbudził. Sprężarka się załącza czyli presostat działa. Sprawdziłem bezpieczniki są całe, nawet te dyże za schowkiem 40 i 50. Co mogło się stać???? Czy jest jakiś przekaźnik ??? Kostka na 4 piny. Brak plusa na czarnym. POMPCY???????????????????

Opublikowano

Witam!

Teraz nie pamiętam konkretnie kolorów, ale masz tam dwa przewody cieńsze, 1 grubszy i masę (brązowy).

Jeżeli na cienkich pojawia się napięcie i się nie kręci, a jak na gruby podasz napięcie i się kręci, to masz spalone rezystory przy wentylatorze.

W ASO można kupić zestaw naprawczy takich rezystorów.

Taki wentylator ma trzy biegi. Na dwóch pierwszych wentylator jest zasilany przez rezystory.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jutro zdemontuje go z powrotem. Ale czy wentylator musi mieć stały plus cały czas?? Na brązowym jest masa. Na cienkim czarnym jest plus po włączeniu klimy. Wraca ten plus po rezystorze spowrotem do wiązki na kolejnym cienkim czarnym. Zostaje gruby czarny na którym nie ma plusa. Gochodzi on prawdopodobnie z bezpiecznika za schowkiem 50A. Ale tam nie ma plusa na tym bezpieczniku. Pytanie. Skąd do tego bezpiecznika idzie prąd??? I co go tam podaje. Jak wentylator podepne na krótko to działa.