Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie nurtujące mnie od jakiegoś czasu, otóż :

W swojej E36 mam założone letnie opony, aczkolwiek łyse na maxa, na oryg. alusach 15'. Szer opon to 205/60. Problem tkwi w tym, że jadąc po koleinach na naszych drogach, nie mowię tu o wybitnie duzych koleinach, lecz o niewielkich, norma na drodze - samochód zachowuje się dość niestabilnie, tam gdzie koleina tam kiera ucieka.. Pytam, gdyz brat miał BMW E34, ale poprostu płynął po drodze, nieważne jakie tam były nierówności... Gdzie może leżeć problem? Dodam że auto przeszło przegląd bez żadnego ale, wszytsko jak być powinno w zawieszeniu.. Jedyne co ma to łożyska do wymiany, ale wątpie by to miało coś ze soba wspólnego.. Chyba że jest coś o czym nie wiem.. Czy opony moga być winne?? Wymieńcie mi co może być do zrobienia w tym kierunku..

Z góry dzięki!!! Pozdrawiam!!!

Opublikowano

często winę za niestabilność ponoszą tuleje tylnego zawieszenia

te w progach

jeżeli są luzy na łożyskach przednich to też będzie kicha

Opublikowano

A w tym e34 jakie ma laczki??

Szerokość opony ma duży wpływ, ja mam 225 i pływa mi za koleinami strasznie, jak zakładam zimowe 205 to ten efekt bardzo mocno się zmniejsza.

Co do tulei wahacza to prawda, ostatnio wymieniłem je i czuć różnice

http://mlodzi.pl/auto.jpg
Opublikowano
Według mnie problem polega na tym że rozstaw kół ciężarówki jest inny niż w e36. W efekcie nie jest w stanie wpasować się w te koleiny i ciężko utrzymać prosty tor jazdy. Wszelkie luzy w zawieszeniu nasilają ten problem. Im niższy profil opony tym jest ona "sztywniejsza" co tez nasila efekt pływania.
Opublikowano
A w tym e34 jakie ma laczki??

W E34 siedzą zimówki Continentala 195/60/R15. Czyli jest jakaś tam opcja że łożyska powodują cos takiego? Ogólnie w zawieszeniu nawet jak najadę na dużą dziurę to nie ma mocnego uderzenia ani niepokojacych stuków, więc czy pomimo to mogą to być tuleje??

Bo mam jeszcze jedno pytanie Panowie :

Nawet na bardzo równej, prostej drodze, podczas jazdy z prędkosciami 150-200, czasem jest tak że jedzie elegancko, i nagle kiera dostanie takiego silnego drgania, zadrży, trwa to zazwyczaj kilka sekund.. w czym może być problem??