Skocz do zawartości

Chłodnica klimy do E36 z 91 r.-czy pasuje z innego rocznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam starą BMW E36 z 1991 r. 1,8i. Po 4 latach nie używania klimatyzacji (alergia) chciałem ją właśnie prze godziną uruchomić (nabić freon). Po podłączeniu w warsztacie w celu sprawdzenia szczelności od razu słychać ulatniający się gaz (sprawdzana azotem) i dowiedziałem się że chłodnica klimatyzacji do wymiany. Szukając na allegro (oczywiście używanej) większość jest do BMW od roku 1992. Stąd moje pytanie - czy do mojej "fury" będzie pasować chłodnica klimy np. z 1992 r.? lub np. z silnika 1.8 TDS z 1997 r. Gdzie mógłbym znaleźć takie informacje?
Opublikowano
Chlodnica klimy w kazdej e36 jest taka sama Kupuj lepiej nowy zamiennik :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
właśnie skończyłem wyciąganie chłodnicy klimy z wentylatorem. Chłodnica wygląda dobrze (zwłaszcza po przedmuchaniu). Sprawdziłem szczelność (podpiąłem wężyk z kompresora) i znalazłem jedną dziurkę. Pewnie dam do spawania gdyż nie ma sensu wymieniać. Sprawdzę szczelność po spawaniu i zobaczę co dalej.
Opublikowano
Były dwa rodzaje skraplacza klimatyzacji. Różniły się uchwytami do mocowania wentylatora elektrycznego. Jeżeli będziesz zmuszony kupić nową to zwróć na to uwagę.