Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,jestem nowy na waszym naszym forum. Mam problem ze spręzarka klimy(piszczenie) wymieniłem rolke napinająca pasek spreżarki,bo myślałem ze w nim tkwi problem,niestety nie pomoglo. Zaobserwowałem też blokowanie sie tego plastikowego elementu na zakończeniu koła pasowego(jak to sie nazywa?:)) i to ze po zgaszeniu auta ten element próbuje sie obracać,tylko ze jest to takie tak jakby przeskakiwanie. Czy da sie to w jakis sposob zregenerowac czy czeka mnie wymiana całej sprężarki?

Pozdrawiam

P.S. to mój pierwszy post także jeśłi jest w złym dziale to prosze Sz.p Moderatorów o przeniesienie do własciwego działu :D

Edytowane przez blejk83
Opublikowano

Jak poprawnie zatytułujesz temat to Sz.P. Moderatorzy się do Ciebie nie przyczepią :D

Z Twojego opisu wynika, że problem masz ze sprzęgłem elektromagnetycznym sprężarki, element jak najbardziej wymienny w różnych typach sprężarek..... w BMW jeszcze tego nie robiłem, ale nie sądzę aby był to szczególny kłopot. Musisz tylko znaleźć fachowca, który Ci to zrobi, coraz mniej ludzi chce się babrać w takich rzeczach i proponuje wymianę kompresora. Powodzenia

Opublikowano
Tak jak kolega pisał, pewnie masz walnięte sprzęgło sprężarki.Najlepiej znajdz uszkodzoną sprężarke z dobrym sprzęgiełkiem i sobie wymień.Koszty będą wtedy bardzo małe.Nie wiem tylko dokładnie jak to w e46 wygląda.Ja miałem uszkodzoną sprężarke w Vw New Beetle a sprzęgło miałem dobre.Znalazłem na szrocie dobra sprężarke z uszkodoznym sprzęgłem za 150zł i z 2 zrobiłem jedną dobrą.Śmiga bez problemu
Opublikowano
Zaobserwowałem też blokowanie sie tego plastikowego elementu na zakończeniu koła pasowego(jak to sie nazywa?:)) i to ze po zgaszeniu auta ten element próbuje sie obracać,tylko ze jest to takie tak jakby przeskakiwanie. Czy da sie to w jakis sposob zregenerowac czy czeka mnie wymiana całej sprężarki?

Hej Kolego, mam to samo u siebie! Ta rolka sprężarki przeskakuje/pyka/klika [coś w tym stylu], do tego w zasadzie nie czuć żeby działała klima [delikatny chłodek, który nic nie daje], no i do tego przy funkcji AUTO "chłodzi" tylko na środek, natomiast dół i szyba grzeje jak szalone:/ o co chodzi???!!! Masz już jakieś rozwiązanie, bo w temacie KLIMATYZACJI jestem zupełnie zielony :| pozdr

Opublikowano

Kiedyś kolega sprawdzał pod INPĄ i DISem to wyszło właśnie coś nie tak ze sprężarką klimy. Nie przejmowałem się tym, aż do pierwszych upałów...no ale teraz trzeba się tym zająć. Poniżej screen błędu z INPY:

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-06/b1c1b2d9.jpg

A tutaj screen błędu z DISa:

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-06/7fb1e223.jpg

AHA! Przypomniało mi się, że przy pracującym motorze [z włączoną klimą] okresowo co 15 sekund słychać takie PSSYYYTTT... tak jakby jakiś zawór upustowy wyrównywał ciśnienie czy coś w tym stylu. pozdr

Opublikowano
Temat poprawiony :D OK Pany,to juz mnie troche oświeciliscie w wolnej chwili sprawdze ten przekaźnik i połaczenie(niestety nie mam jak się podpiąć pod komp) a czy do wymontowania tego sprzęgła trzeba spuszczac czynnik?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam mam problem z klimatyzacją, kiedy jest włączona jest wszystko w porządku, natomiast kiedy wyłącze zaczyna się "grzechotanie"-metaliczny dzwięk.

myślałem że łożysko sprężarki,ewentualnie samego koła pasowego.. zdjąłem pasek i ręcznie poruszałem kołem pasowym klimy i cisza...

moje pytanie: czy samo sprzęgło koła pasowego może być padnięte?

co najlepsze jak samochód chodzi na wolnych obrotach bez klimy, hałas jest paskudny, wystarczy, że gazem podwyższe obroty o 100 i jest cisza.

Raczej łożysko jakiekolwiek dalej by hałasowało a tu nic.

przy włączonej klimie jest elegancko, ale przecież nie będę cały rok jeździł na klimie np. zimą:o prosze o pomoc pozdrawiam