Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowym jak narazie zadowolonym posiadaczem beemki z 2001r. compact z ksenonami . Proszę o pomoc, jakie powinny być żarówki do oryginalnych ksenonów, jaka firma je produkuje i czy można je kupić poza salonem (koszty) o co chodzi z tymi oznaczeniami 4000k, 5000k 6000k, ostatnie pytanie czy można samemu wymienić takie żarniki.

Bardzo prosze o pomoc, z góry wielkie dzięki!

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

Typ żarników: D2S, mogą byc PHILIPS, OSRAM, GE lub oczywiście inne, trzeba się liczyć z tym, że na rynku jest sporo podróbek. Przy odrobinie chęci można wymienić samemu. Nie wiem ile jest miejsca w kompakcie, uważaj tylko na wysokie napięcie - grzebać tylko przy wyłączonych światłach.

o co chodzi z tymi oznaczeniami 4000k, 5000k 6000k

Temperatura barwowa w uproszczeniu mówi o kolorze światła żarnika, im wyższa tym bardziej niebieska/fioletowa.

Aktualnie homologacje mają jedynie żarniki 4300K, i na takie należałoby się decydować, ale każdy ma swój rozum.

np. temperatura barwowa

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanko odnosnie ksenonow w Compacie. Czy w nocy nie masz wrazenia, ze jakoś tak krótko świeca tzn "zaraz przed nos"?

Ostatnio zrobilem trase w nocy i cały czas miałem wrażenie, że strasznie krótko świecą. W serwisie mówią ze wszystko OK ale jak jade Xem lub nawet e90 to jakoś swiecą dalej.

Da się z tym coś zrobić?

Opublikowano
Kurcze mam to samo, jakoś słabo świeca te ksenony, mi sie wydawało że może źle mam ustawione, musze podjechac na stację diagnostyczna i sprawdzić ale pewnie to nie to :(
Opublikowano
Jeżeli faktycznie blisko świecą to może być uwalony któryś czujnik (z przodu lub z tyłu) regulacji wysokości świateł. Miałem tak, jak był ułamany łącznik od czujnika przy przednim wahaczu.
Opublikowano

są 2 czujniki , w serwisie powinni to wykryć

żarniki możesz sam wymienić , musisz tylko się w troche cierpliwości uzbroić bo bardzo mało miejsca jest , ale się da , tylko oczywiście wymieniaj na wyłączonym oświetleniu aby cię nie poraziło śmiertelnie !!!

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
są 2 czujniki , w serwisie powinni to wykryć

żarniki możesz sam wymienić , musisz tylko się w troche cierpliwości uzbroić bo bardzo mało miejsca jest , ale się da , tylko oczywiście wymieniaj na wyłączonym oświetleniu aby cię nie poraziło śmiertelnie !!!

Może ten typ tak ma :? auto było w ASO na przeglądzie i wszystko - w ich opini jest OK